《MIRROR Time》真正團綜 皮皮lock down姜濤 激發Jeremy獸性

22 回覆
4 Like 22 Dislike
大仔組細仔組超good vibe
Lokman卸隊長包袱
Alton嗲嗲 vs AK嬌喘
大頭Ian戴XL碼頭盔賽車
枕頭大戰:皮皮lock down姜濤 激發Jeremy獸性

MIRROR團綜《 #MIRRORTime 》推出,12子遊澳洲,綜藝mode全開之餘也很real。 眾成員包圍製作團隊「搶錢」、監製周雲大嗌「你哋係咪男人嚟㗎!」亂作一團。周雲是《MIRROR Go》編導,另一位編導曾偉樂今次續任編導。團綜可以選擇流量主導、讓fans見到偶像最多大頭最好J一面,但今次製作組立意顯然並非如此。

《MIRROR Time》每集不足半小時,鏡頭平均,環節也有巧思,做足功課,如提議Lokton(Lokman #楊樂文 、Alton #王智德 )街頭跳locking;Ian #陳卓賢 因為不能玩熱氣球,遊戲部份便問他關於熱氣球上發生的事,還原情景,考驗成員默契了解。

【每一個都是C位】
今次不少環節也分大仔組(六壯士)跟細仔組(應駿安濤son+大表哥 #邱士縉 )《調教你MIRROR》講團魂重鑄,但大細仔組性格迴異,大仔組不會派心扮可愛,細仔組事無大小都怪叫跳起。分team做mission好看,走在一起的化學作用也好看。

第四集大仔組買手信,Lokman畀錢,Alton忽然從後攬實他「嗲嗲」;昨晚枕頭大戰輪到「歐陽駿」 #AnsonKong 捉住「井澤魂」Alton大髀嬌喘求放過,另 #AnsonLo (阿撈)也像樹熊般挨住AK求手下留情,圍觀的三姑六婆尖叫大笑,鏡頭會take埋花生友反應。沒有人是C位,每一個都是C位。

【又團欺】
除了肉體接觸,團欺亦剪進去,有些fans可能會敏感不適。大表說Jeremy #李駿傑 (Remy)不懂取景,「垃圾筒都好影,黐孖筋!」大家笑姜濤身形似大灰熊、坦克車,坐熱氣球大家笑姜和 Jer #柳應廷 太大件頭,Edan #呂爵安 又被攻擊腳短。收拾熱氣球時,大表姜沒有跟大家一齊碌地,姜連聲說腳痛,撈問:「 #團魂呢 ?」姜笑答:「冇!」

當日撈撩周雲猜包剪揼,輸者要踩屎。撈輸了,他真的一腳踩上去,又追住姜,姜跟Remy大叫:「Anson Lo踩屎呀!」另撈在首集玩遊戲連環贏獎,陳笑他「唔係名牌佢唔要㗎喎!」大夥兒又在其終極大獎MIRROR演唱會DVD簽滿名牌名稱,如柳簽名是「YSLJer」。

【真正MIRROR舒密加:Tiger】
昨晚一集,六壯士:Lokman、Alton、AK、陳卓賢、Tiger #邱傲然 跟皮皮 #陳瑞輝(Frankie)去菲利普島玩高卡車,賽前大家看好陳摘冠,笑他是「MIRROR舒密加」,Alton笑他:「之前佢拍晒心口掹晒胸毛咁樣㗎!」

真正「MIRROR舒密加」是Tiger,陳第二,Alton第三。六人笠頭套時即興上演《樹大招風》賊王戲碼。陳出名頭大,大家戴M碼頭盔,他戴XL,不斷fing頭:「啱唔啱呢?」賽後敗方受罰要讀肉麻土味情話,Lokman以港普讀出「心病還需心藥醫」,心病讀成「性病」。今次他也讓自己放飛,出發時幾乎帶漏行李﹐玩完熱氣球扭眼瞓。照顧隊友重任交給陳,重點照顧皮皮。

【皮皮MVP 柳應廷超可愛】
第五集下半部是pillow fight,MVP「pillow輝」皮皮用柔道和巧手分別搶走Remy的枕頭,又lock down姜濤,還激發了Remy的獸性。搞氣氛高手Alton與Lokman MMA,最後Lokman化身離地樹熊死命抱實他,Alton開心高舉枕頭大叫:「係我㗎!係我㗎!」「小朋柳」柳應廷輕取呂爵安,還扮猩猩捶胸展示雄厚背肌,非常可愛。最奇是無論各人如何扭打,頂帽依然紋風不動,柳跟Alton除外。

【巨龍與豬仔】
大表被隊友稱為「玩具」,因為他很會照顧隊友。第四集他做兵仔,呆坐一旁陪陳、皮皮跟Remy買香薰,等了好久的他終於想逃:「都差唔多喇喎…」沒人有反應,他再說:「差唔多啦,我諗。喂飲咖啡喇係時候。」陳站得最近他,兩人眼神對上,大表柔聲問:「呀陳呀,嚟喇喎,有冇戰利品呀?」慘被無視…

此外「 #巨龍與豬仔 」Vlog(大表、Remy)重新營業,赴日取景,自駕遊赴輕井澤,大表揸車,三小時去程,去到才發現封路。大表扮嬲發𤷪𤺧,之後retake再說:「我個人唔係咁㗎,唔好鬧我呀,我係好善良㗎!」來到白絲瀑布賞紅葉,發現季節不對,都變成枯葉,Remy說:「唔緊要﹐希望在明天吖嘛!」

片尾有彩蛋,姜濤問巨豬為何沒邀他們一齊玩YT channel,Remy說:「你咁忙…」又謂:「我哋嗰陣都係因為冇嘢做先開呢個channel。」姜說:「我都冇嘢做㗎。」大表反應極快:「所以而家咪可以『侵』你囉,我哋呢個叫『冇嘢做俱樂部』。」由「不被捧組合」(MIRO Live語)到「冇嘢做俱樂部」,so real。
#娛壹
垃圾文字睇唔明
打手?
即係之前假
而家D記者質素真係差撚到,仲衰撚過中學生寫
成間嘢快撚D執柒咗佢啦
噚晚皮皮lock down 肥姜個段好睇
個網媒係
一班kam嬋
你地睇開翡翠卡通長大唔會明
lock down? knock down?
曾偉樂係咪之前造星5嗰個千古罪人
寫姜濤相關報導嘅人應該係同一個
啲失心瘋文筆,真係好易認
一睇開頭就估到係垃圾娛一
姜嬸即刻出征屌皮皮咁整佢
Frankie 好似 dump 撚起成架坦克咁
當初咁騎呢辺𠆤會估呢隊野行到5年

即刻想睇
5年都算係咁啦
演唱會變亞博又可以賣多啲飛
隻隻字都識,加埋唔知佢講咩春

咩團魂團欺講中文啦呀鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞