政府要求各區下設「提振地區經濟專責工作小組」 大埔區推林村夜市 設夜光許願樹及夜光寶蝶

129 回覆
5 Like 154 Dislike

https://www.am730.com.hk/本地/各區會設專責小組提振地區經濟-大埔擬推夜光許願樹/419910?ncid=referrals_socialseed_yiyfgxndqb0

新一屆區議員明年履新前,各區區議會陸續召開預備會議,會上透露政府要求各區下設「提振地區經濟專責工作小組」,由區議會籌辦地區特色活動鼓勵消費。經民聯大埔區候任區議員羅曉楓說,區議會主席兼民政專員陳巧敏提出計劃舉辦2個市集、3個打卡點,包括林村夜市將配合農曆新年的許願節在初三至初九舉行,除有夜光許願樹,亦有夜光寶蝶、夜間舞獅表演,及戶外電影欣賞等。另外,大埔藝術中心將於2月14至3月14日舉行「藝文青夜市」。大埔區內其他熱點亦設打卡位,包括在大埔海濱公園將設龍舟擺設、大埔墟火車站行人隧道設「大埔地標3D立體牆」。
塘水滾塘魚
又呃飲呃食group
本身就有既野,唐超唔係諗住叫班友諗多幾諗就會振興經濟嘛區區賣燒賣牛雜就想推返含指上去,中學雞真係無讀過書唔識經濟
又要將人流引晒去益自己友
其他舖頭就食屎
淨係掛住搞市集
開餐廳商場嗰啲等收皮?
其他區照抄

拋光碟應該幾好玩
賣人頭湯
你起返個皇后碼頭出來好過啦 起碼有班大陸文青去打卡
笑大人個口
為搞而搞
冇架啦 人地以前駛撚用腦咩

錢周街都是
成班口腔期廢物淨係識飲飲食食,然後搞個市集有啲人流然後影相俾五毛打飛機
然後啲外資繼續著草就當睇唔到
點解會覺得搞市集香港經濟會變好
個層次低到咁

又夜市 其實有冇學者可以講下夜市佔GDP 幾多%
超叔嘅「攞你命3000」
是旦啦,俾d野人做下

其實最後區區都有只會區區都蝕錢

你集中幾區都推唔到
會唔會吸曬d人流跟住原本d鋪頭無生意 執Q埋
廟街嗰班應該有唔少油水,我地大埔點可以落後於人
區區有夜市一齊去分薄廟街啲生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞