一張圖解釋曬香港食飯有幾差 限時用餐/最低消費/加一服務費!

12 回覆
21 Like 4 Dislike
香港追求有效率,就連吃飯都要快!香港不少餐廳為了加快翻桌率,減少客人等候時間,以及增加生意量,都會實行用餐時間限制的政策。然而,最近有一位網民在社交媒體上怒轟香港食飯差兼餐廳規矩多,除了設定用餐時間限制外,還設有按人頭的最低消費金額等,當中一要求更是過份…

香港餐廳規矩超多:限時用餐/最低消費/加一服務費!

近日有港人於社交平台上分享了於香港吃飯的不滿,指出香港餐廳規矩多多而且價錢又貴,從他貼出來的圖片上,可見該餐廳的用餐時間被限制在90分鐘內,但最後下單時間前為交枱前30分鐘,同時更設有按人頭的最低消費金額。他認為這些限制使得在香港用餐變得非常不便,甚至形容為「一張圖解釋曬香港食飯有幾差」。

網民不滿:限制咁多搵鬼食!

在帖文公開後,引發了不少人對餐廳的不滿,「限乜x時吖?都冇乜人幫襯,不如俾人坐耐D?」、「究竟係我去消費定係佢消費我?咁多限制」、「我唔介意限時,但可唔可以服務態度好啲?好多食店侍應,吹水講粗口,落單四圍望,試過有啲未落晒走咗去」、「最憎限時,仲要90分鐘,食晚飯起碼2-3個鐘啦」。除限時入座、最低消費等規矩外,網民還力數香港餐廳還不提供紙巾、收切餅費等行為,相當不滿。
限時一律blacklist 特別係打邊爐
香港人係要管的
最好一埋檯就俾錢埋單 唔食啦
保證老細笑到四萬咁口 歡迎你下次光臨
舉哂手叫人落單個陣好多時d waiter都會扮睇你唔到
次鳩次都要人行出去屌柒佢先走嚟落單
個態度又閪
都仲夠疆收我服務費呢下好嘢
而家直頭唔理9你啦,整個QR 比你掃,有啲仲難用到死,唔知點設計既,好啦,食完喇,仲好意思收你加一嗰度好嘢。
香港食肆自取滅亡
唔限時做多轉租都唔夠交
公道講句,加拿大個邊都係收15-20%

佢講到明收其實咪當係本身個價有附加費

而香港飲食業個問題一定唔係因為依個加1

加唔加1,甚至加你2。係無態度就會冇態度。
真,有時連唔到佢個網屌番我轉頭: 我用到喎,係咪你電話問題咋,跟著叫佢落單又露出極不情願嘅樣
態度嚟講
可能都關事
鬼佬地方餐廳服務費係分俾員工
咁員工埋嚟就會首先埋嚟介紹自己係邊個
今晚係由我為您服務
講今日餐牌
每道菜都返來問你啱唔啱食
有咩需要
唔駛點貴嘅餐廳已經會係咁

香港收加 x 都係腦細收
員工無 incentive, 覺得:關我撚事咩 .....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞