有冇連登專家可以解釋下點解租金愈升愈有?

53 回覆
13 Like 24 Dislike
11月份私樓租金指數報186.8點,按月上升約0.65%,連升10個月,期間累漲約6.44%。

各類戶型的租金指數全面上升,A類單位(面積431平方呎或以下)10月份報207點,按月升0.05%。至於B類單位(431至752平方呎)報185.4點,按月升1.09%;C類單位(753至1,076平方呎)報159.1點,按月升約1.4%。

大單位方面,D類單位(實用面積753至1,076平方呎)報152.3點,按月升1.06%;E類(1,722平方呎或以上) 單位報142.7點,按月升約1.06%。
又話啲人移民走曬?
而加啲租咁乾升法、嚟緊又話減息
如果決定唔走嘅話,買好定租好?
通漲
有冇連登專家可以解釋吓點解連登咁撚多戇鳩仔
升乜,連登話租金有跌無升
樓價=投資需求
租金=住屋需求
有關係但是兩回事

不過有需求支撐就唔好望樓價大跌
大概跌到rental yield 5%應該差不多
講錯sorry
Econ嘢唔係專家做

啱啱先上番去大約18年個位
講到愈升愈有咁誇張
唔講以為破頂
一層樓可以收返5厘租嘅話,唔計持有成本(差餉地租管理費),唔計維修費用,唔計利得稅

一般鐵路上蓋300呎舊樓,一係2萬蚊租,500萬
一係萬七蚊租,但層樓得返400萬

計埋持有成本嘅話應該好大獲,息口低啲應該有望升返少少,起碼少啲人擺定期先

依家啲樓未見底嘅話,好多人要還成世,到時呢幾年買咗樓嘅人接晒火棒工作30年先還得晒,慘到無倫
仲底過2018 2019
依家啲樓見底嘅話,連登班淡淡就趕住逼上車
好簡單啫 supply 📈 咁樣;demand 📉 咁樣

咦⋯ 呀⋯ 哎⋯ 嗯⋯,⋯⋯⋯⋯⋯⋯

屌!總之就係會升架啦
咁樣暴跌2成,仲希望有人趕上車,會唔會搞笑咗啲

但我覺得再跌2成機會唔大
起碼跌到零
因為就算升少少都完全追唔到個yield
幾時追到黃金交叉?
18年果時真係誇張
果時去陪朋友去睇下第一城啲濕鳩細單位
又殘又舊 間間都開價開到萬四五
仲要睇返成交價都唔係爭好遠
租金點升都大落後租金回報率
要樓市企穩要樓價跌50%
式者租金升100%先
加黎加去rental yield咪得2%-3%比盡未扣雜費
最好加租啦

(有樓收租
沙田第一城300 呎租緊15000蚊

一年就18 萬,5 % return 姐係大概360 萬左右

咁睇又好似幾合理
租約就完就可以迫業主減40%再加幫佢哋含
專才黎
但唔買
你知咩料啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞