有 d 咩藝術類型你特別鍾意?

73 回覆
6 Like 1 Dislike
有無話,點可以進一步理解或者享受藝術,特別係當代藝術?
黃色嗰張既時期係跟Youtube 學咗幾個月
之後當咗消費券係持續進條基金買咗2000蚊新手書。主要跟日本嗰啲(無論素描定漫畫都係跟日本)。
本身主要想玩shading,但第一次接觸digital係用無MON 既畫板,所以shading 唔靚。咁就把心一橫用拼圖。
之後買咗去MON。就玩下漫畫
我覺得任何藝術首先都係行為藝術。無咗行為藝術既成品只係工藝品(抄、工廠式就唔係行為藝術)。
而要了解一件作品背後既行為藝術,係唔需要睇Discripton,只需要感受下作品反映咗作者既當時既行為、情緒。感受到,我就視之為好藝術,無共鳴就不合則去。
botticelli, mucha, bosch
18-30歲左右嘅女性人體彩繪
Sandro Botticelli

Alphonse Mucha

Hieronymus Bosch
有無圖例?
呢 d?
可以話係互相增加興趣
本身自己對佛學同藏傳佛教嘅宗教元素有興趣
但係佛教藝術方面係零知識
之後上過我個系專攻中國佛教藝術嘅教授嘅堂
叫做初步了解咗最原始印度佛教藝術嘅起源同融合咗中國文化嘅佛教藝術嘅分別
之後再去睇藏傳佛教藝術嘅詮釋 個人覺得佢係最特別嗰個
不過要記晒咁多個佛 菩薩嘅形象同含義真係好難

btw個人覺得藝術史入面 宗教藝術同歷史話係地位最高
雖然知道當代藝術嘅困境同突破嘅難度 但真係唔識欣賞
佛教藝術喺解脫修道路上有重要作用?
你呢個問題好難答
可以話有可以話無
或者咁講 我覺得理論上宗教藝術最主要嘅作用係對比起閱讀宗教經典
佢更加容易同用一種直接嘅視覺形式向非教徒傳播宗教思想(畫像 雕塑)
其實就好似佛教同基督教咁 雖然某種程度上大家都叫做反對偶像崇拜
但係現實意義上佢哋都需要有一個具體形象嚟表現佢哋喺文字經典嘅形象

其次就係我個人嚴格嚟講係冇任何宗教信仰 對任何宗教都係由思想上或者神秘學嚟理解
但係我自己認為宗教藝術係咁多種藝術題材入面最能夠可以喚起到人嘅"神性"嘅媒介
而人嘅神性嘅發展到最後就係所謂佛教講嘅得道或者人類升級維度
所以佛學對我本身嚟講最吸引嘅地方係思想上同我有相似嘅觀點
可能有少少離咗題 睇唔明當我9up就得
小學生都畫到既Rothko
次次睇都可以睇好耐dllm d色會郁架

我覺得當代藝術好似可以用好多角度思考,好似運用哲學、文化、心理學等等嘅理論,配合埋對藝術家嘅身分背景去分析,咁樣有時睇一件作品都可以睇好耐
Caravaggio
建築:安藤忠雄
油畫:Caravaggio, Rembrandt, Van Gogh
音樂:Yorushika

Rembrandt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞