愛國愛黨財經界才因肺炎離世,享年36,曾打三針

48 回覆
70 Like 3 Dislike
據傳媒報道,羅琦因肺炎離世,享年36歲。羅琦曾在第一財經工作,之後擔任新浪財經香港站站長。在去世之前,她在港交所任職,專注於環球上市服務。

最近大陸教育界兩官員接連去世,網民紛紛質疑其與新冠肺炎有關。

12月15日,河南黃河科技學院53歲校長楊雪梅突發心臟病去世,年僅53歲。

12月11日,浙江省教育廳廳長、黨組書記,浙江省委教育工委副書記毛宏芳突發心肌梗塞死亡,終年58歲。

9月2日,重慶廣播電視台知名主持人李林去世。陸媒稱其死因是感冒後運動突發心肌梗塞,但網民普遍認為他是感染新冠死亡。
全部都係心臟有關既病
真係做左白老鼠
36歲叫享年
終年同享年唔識分? 垃圾記者
而家D記者質地係咁上下

中文程度會考C級
會考c都俾多佢
https://mypaper.m.pchome.com.tw/m90010082/post/1363786370

台灣嘢參考吓
享年:30-59歲過世者。

https://zhuanlan.zhihu.com/p/632082101?utm_id=0

大陸就認為長壽先用享年

當然用終年都啱,比較中性用詞
享年一共有兩種用法,享年除了描述年長的人去世,還有一種就是在公開場合中談起稱去世的人時,稱為「享年」。

享年「一詞在《現代漢語詞典》第七版中是這樣被解釋的:」名詞、敬辭,稱死去的人活的歲數,多指老人;比如』享年七十四歲

終年之意

說完享年,又有一個和它很相似的詞彙——終年。「終年」這一詞彙有兩種解釋,第一種是指一年到頭,這一個意思和死亡沾不上邊,在這裏我們就不過多談論了。
還有一種,指的是人去世時的年紀,比如:「終年八十歲。」就是很客觀的說一個人去世的年齡,不帶什麼感情但也還算尊敬。
記者意思咪係話佢享左囉
係咪又去左咩中醫院度「搶救」
嚴格黎講
終年=死時的歲數
享年=在生時的歲數
lol
幫個女寫訃聞都要用emoji
😨😨😨😨
除非心臟病 打針仲會搞到面部/耳仔濕疹同皮膚炎 呢兩三年多咗好多人睇皮膚科

打針我信海媚姐
如果你講傳統,
二十行「冠禮」之後被視之成年
但未達壯年,禮記:「二十曰弱,冠」
直到三十歲,論語:「三十而立」
先脫離弱冠之齡被視為完全嘅成人

抗生素發明前(二戰前),
大部份人都未必有六十歲命
所以不足一百年前嘅前人眼中
其實過咗三十
應該已經立身立家立業
行咗「大半」人生
到五十歲已經係「暮年」要退休
點似家陣六十五先係退休年齡
有六十歲已經要擺大壽慶祝加還神

咁用享年係唔係用錯?
台灣會係<29用「得年」,30-59用「享年」
日本就冇所謂,不過佢哋保留咗「虛歲」嘅傳統

香港嘛~一直都亂用
行年、得年、終年、享年乜年齡都有人用
四十歲頭髮都開始甩重掛「英年早逝」大有人在
物競天擇,失敗左
一出生用好著好,點解唔用享
愛國愛黨,36仲唔係享年?
愛國愛黨長命百歲啦
通常享年係高齡死先用
唔識就咪鬼用emoji 啦
話咗針後5年內有機會死
利申 0針
咁多專材唔使驚
在大陸死? 佢在港交所任職, 如果唔係長假期, 可能留港就唔洗死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞