有冇人26-28歲先讀完大學?

35 回覆
11 Like 1 Dislike
我好擔心 好驚 會因為行錯一步而失去女朋友
我retake dse 一年 讀左2.5年HD(retake左一個sem)
呢加有機會有得讀一個poly 冷門科
但要由year1讀起 姐係讀多4年...
讀完我都26 27歲了

問題來了 我女朋友今年grad左
佢好正常咁讀左4年 出來搵野做
如果我揀讀埋佢 我就會搵少4年錢
我又唔係咩有錢人家 佢會點諗 佢屋企人會點諗...
但我讀左咁耐 都係為個degree 屋企人都想我讀
但我一諗起將來 我就好驚 揀唔到
我好想我既將來有佢...

但現實黎講 女人到咁上下年紀梗係想身邊既伴侶係一個可靠 財政穩定 有能力既男人 但我一日未讀完書 都冇辦法做上面講既野 相比之下 差唔多年紀既佢有更好選擇...而我只係一個26歲冇作為既地低泥
唉 讀完267歲過多幾年好快就30 連我自己都覺得太遲了

搵既錢草既錢又唔夠多 唔係話睇錢就係港女啦 而我覺得錢係所有野既基礎 包括愛情

我真係唔想失去佢 我好感謝個天比我遇到佢 而我感受到一種無力感 好似就快失去佢咁 冇能力去捉緊佢

巴絲打們點睇
男人三十歲先係事業嘅開始
加油

但正常都係23 4歲讀完書做野 有左6-7年經驗
30歲先做到你所講事業既開始咩

巴打呢加生活點 有冇覺得慢人地好多
做咩讀冷門科 你興趣?

dse低分冇咩選擇 入左個科 hd 佢係會銜接返上個科degree 好難轉去第二科
做咩讀冷門科 你興趣?

講咩faculty都得掛

Faculty of Applied Science and Textiles
其實無乜問題
唔洗太擔心
你比其他毒撚有優勢
至少你有目標
今年24尾先返去讀 ha
非專科就唔好浪費時間
我都係 不過我得中學學歷
😂😂
慢過人又點
到頭嚟30歲有degree同30歲無degree你自己揀喇

26 先top up grad
但係半工讀
我都26 27 先grad
不過係pt degree
出黎做野,條女見到外面花花世界好大機會變心
唔係個個肯捱
不如自己係大學搵過另一個
睇你有冇心讀落去啦 d人三十歲咪又係咁讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞