專訪|冼靖峰(死剩種)反省過錯後重新出發 謹言慎行超理智批評終身受用

128 回覆
12 Like 766 Dislike

無綫(TVB)與內地合辦的選秀節目《亞洲超星團》,於上月25日正式首播,65位超星練習生中香港佔了9位,而9位香港代表更引起網民的熱討,不乏話題性。而其中一位參賽者冼靖峰(Archie)就接受了《香港01》的專訪,親自剖白了參賽原因。

在《聲夢傳奇》中他獲得五強,更是一名「唱將」,怎麼會突然改變路線,立心成為一位idol?

Archie就表示其實一開始時,自己並沒有打算要參加比賽,因為他知道自己的弱點在跳舞方面:「呢個比賽以跳舞為主,以男團為主,咁我本身係《聲夢傳奇》出嚟,以唱為主嘅一個比賽。」直至到比賽截止報名前,他突然想尋求突破,所以最後接受挑戰。Archie很想突破自己,但又找不到突破自己的方法,所以最後利用了今次的比賽來磨練自己:「重新去玩一個比賽一個選秀,嚟磨練自己,」他表示自己立志參加比賽後身邊的朋友都很支持他。

在2022年1月時,Archie在直播中與一班同是《聲夢傳奇》的歌手聊天,聊到眾人的年紀時,卻因為說了一句:「咩03年?即係沙士死剩種呀,係咪呀?」而導致他被網民「鬧爆」,之後亦因為這一句說話而令他事業上受到重創。

今時今日再問他,他亦表示已經反省過自己的錯誤:「一定會有迷失嘅,的確係會有,咁亦都用咗好長嘅時間去沉澱,咁呢一段時間我都諗咗好多嘢,甚至心態上我都有調整。」已經反思自己錯誤的他在這一年多的時間內遇到不少的前輩,他說:「有好多唔同嘅前輩都教咗我唔少嘢,所以令到我心態上都愈來愈正面,亦都愈來愈覺得睇清楚自己需要啲咩嘢去令到自己進步。」

躝啦 死剩種 idol 你老未 醜到
扮張敬軒唔係問題,但佢扮得好柒
染金毛柒到
推到死剩種收皮
正一死賤種
收皮啦
好人好姐提起03年會諗起呢啲嘢嘅?
佢而家參加嗰個大陸選
啲大陸人鍾意佢嘅
咪求仁得仁囉
死賤種死全族
啲相柒撚到
諗起佢跳舞嗰閪樣就笑到仆街
咁樣衰典做idol
[Backup] TVB聲夢傳奇 冼靖峰 Archie 口出狂言:03年出世嘅即係沙士死剩種!

去片

https://www.youtube.com/watch?v=Wxm8Dm4gUbU
好撚樣衰
03年係好多佢口中嘅所謂死淨種香港人嘅惡夢,呢壇嘢真係好難原諒,當年6號講錯沙士係由香港而起都要喊住認錯講對唔住,但呢條友其實做過乜?
冼靖種
咁都諗得出黎講先好野
丁子郎靚仔好多
喺超星團洗底成功啦
用實力說話
Archie 🏹🏹🏹
除咗講嘢唔經大腦,仲有樣衰
完全發自內心
咁咪即係沙士死剩種
你最大問題係個樣呀
心腸又衰 樣又衰
相由心生嘅
其實都唔明句野咩意思
咁所有03年後仲生存既人都係沙士死剩種喎
個心黑嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞