趁聖誕假出去玩下? 斑鳩搭巴士坐上層 網民體諒:太凍固菇固都要避一避!

40 回覆
19 Like 3 Dislike
聖誕假期斑鳩都搭車出去玩下。有乘客早前在巴士上層拍攝到斑鳩搭車奇景,一隻斑鳩竟然坐倒頭車,乖乖坐於椅背上。

樓主昨日(23日)傍晚在facebook專頁「是日快快-巴士即日相」上載相片及短片,指相中的斑鳩「搭順風車幾舒服」。

網民:人鳩共融 門可羅雀

回應的網民認得這隻可能是會發出「固菇固」聲的「珠頸斑鳩」,有人更應景地估計是趁「聖誕假出去玩下」,好文彩的則形容情況為「人鳩共融」、「門可羅雀」。

有細心的網民則指天氣「太凍啦,避一避」、「天氣太凍太大風......避風寒就迷路了!」、「可能出面天氣太凍走入嚟避竹暖(寒)」,另有人建議「可以灑啲米/麵包碎引住佢再捉返出去」。

網民:點上到架巴士?

有人則突破盲點地反問「牠怎樣上到架巴士?」,獲回應可能是「拍八達通上車啩」,或「坐霸王車」。具衛生意識的網民則直指「牠會大便啊啊啊啊」、「因住隻雀仔喺個巴士瀨屎」。另有人笑言「佢係咪認咗後面個客個頭做雀巢?」、「睇你放大張嗰陣以為前面嗰啲頭髮係個雀巢」。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1971555/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%B6%81%E8%81%96%E8%AA%95%E5%81%87%E5%87%BA%E5%8E%BB%E7%8E%A9%E4%B8%8B-%E6%96%91%E9%B3%A9%E6%90%AD%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E5%9D%90%E4%B8%8A%E5%B1%A4-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E9%AB%94%E8%AB%92-%E5%A4%AA%E5%87%8D%E5%9B%BA%E8%8F%87%E5%9B%BA%E9%83%BD%E8%A6%81%E9%81%BF%E4%B8%80%E9%81%BF-Juicy%E5%8F%AE
識嘆到
條頸d密集
勁污糟wo呢啲野雀
車佢去邊
識唔識出返去
仲會周圍屙屎
其實唔會
健康個體唔需要太敏感
除非你見佢對眼有好多分秘物

係呢點我覺得香港人好冷漠
見過有白頭翁誤闖商場撞到趴左係地, 幾十人圍觀隻野都無人救

最後我捉起佢放返出去 全程只係用左10秒
一放手佢就飛返上樹
會唔會暈車浪
其實同走咗隻老鼠入車箱無咩分別
其實應該要搵方法放佢走,唔係飛唔走
一隻見到會笑 一隻見到會叫
同遮唔同柄
鳩坐巴士
鳩籠巴士
佢識自己㩒鐘落車
因為政府成日都叫人唔好接觸野生雀鳥又禽流感又盛
呢隻係咪咕姑固?
你咁撚醒
其他人冇你咁撚醒吖嘛
咪企喺度圍觀囉
答得幾好
外國貨,識食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞