法與情|Dada陳靜素顏上陣無懼負評:有一刻諗過係咪好樣衰

11 回覆
6 Like 3 Dislike
謝安琪(Kay)與余安安在新劇《法與情》中飾演大律師,為咗大量長篇對白,每日開工前都要做足功課;為拍攝而搭建嘅法庭場景,因電壓問題未能安置冷氣,喺近乎密封嘅環境下,披上「戰袍」打官司嘅感覺,Kay同安安姐都直呼好辛苦,但又因為有如此合拍嘅對手而感到非常幸福,呢個置身地堂與地獄嘅感覺,連在劇中飾演單親媽媽嘅陳靜(Dada)都話有,事關素顏上陣嘅佢其中一幕喊到噴鼻涕,事後佢都認真地諗到底「要戲定要靚?」。

劇中Dada飾演單親媽媽,要同時照顧女兒以及失智奶奶,為貼近角色,全素顏上陣。她說:「眼線都無畫,而家諗返應該要曬黑,作為演員要放下美麗嘅執着,個頭都係自己整,要亂。 之前無爭紮(素顏),但到配音時大家反應,就會諗係咪好樣衰。 」首次拍劇,Dada認為自己有很不足之處,亦後悔太遲接觸劇集。「 劇集嘅人物可以有多啲自己諗法,同電影要精盡好唔同。同埋,有經驗、有經歷會比較敢講意見,以前係咩都唔敢。其實自己一直都好想做殘疾人士或罕見疾病嘅角色,既可以賺錢又可以喚起人關注,但咁多年都遇唔到。」

人造人啲板嚟
扮咩素顏姐戴晒大眼仔
佢本身賣點都唔係樣
單親媽媽就唔係飾演啦
做自己姐
中意佢個樣多過佢對奶
五官精緻得嚟仲有陣淫味
個雙眼皮深到
其實爆炸糖做得幾好
現實世界真係好多呢類人
牙斬斬啲樓面阿姐咁
唔洗法官大人,我屌
但好撚想屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞