<12月最新> 政府統計數字:2023年10月北上人數,仲係比2018、2019年要低!

107 回覆
69 Like 2 Dislike
https://www.censtatd.gov.hk/tc/EIndexbySubject.html?scode=460&pcode=B1010002
以上係政府統計處香港統計月刊嘅數字,最新嗰份係2023年12月可以睇到10月香港居民離境數字,可以對比返同2018年2019年數字仲係差一大截

2019年12月出版,可以睇到18 19年10月嘅數字
https://www.censtatd.gov.hk/en/data/stat_report/product/B1010002/att/B10100022019MM12B0100.pdf
第10.10, 237頁「按出入境管制站劃分的離港本港居民」
淨係計陸路出境數,港珠澳大橋當6成去澳門,4成大陸

2019年10月有超過578萬香港居民人次陸路北上
2018年10月有超過614萬香港居民人次陸路北上

最新出版,2023年12月,可以睇到今年10月嘅數字
https://www.censtatd.gov.hk/en/data/stat_report/product/B1010002/att/B10100022023MM12B0100.pdf
第10.10, 248頁「按出入境管制站劃分的離港本港居民」
淨係計陸路出境數,港珠澳大橋當6成去澳門,4成大陸

2023年10月有超過557萬香港居民人次陸路北上
歐美日韓新加坡係2023年對比2019年傳入武肺前,
中國香港就淨係挪2023年對比2020年爆咗武肺後。
走水貨嗰隻出入境同北上消費嗰隻出入境係唔同㗎啵
睇下而家有幾多後生仔女北上就知個分別係邊,不過連登仔剩係睇自己想睇既野架啦
一路都話比起全盛時期 e家北上果班根根唔算多
點解以前冇話咁多鋪頭做唔住?
根本係中國唔掂冇人落黎洗錢
外國又撤資
本身本地消費力勁果班去曬外國
你又走去屌人黑社會
香港未來
根本一直都係大批人北上消費,香港無人消費只不過係原本係香港消費班中產移哂民
依家移民人數分分鐘過150萬,梗係少左人啦
啲OEM單宜家都避開中國,已經無嘜商務帶客要去中國睇廠,以前唔少廠經常帶歐美商務客去中國視察生產線,宜家基本上無嗮,轉嗮去東南亞、墨西哥。
2016-19年前都好多人北上啦
海底撈都係果期彈起
數字低咗,但

1. 只係少咗本來走水貨果班,上水連藥房都做唔住

2. 班後生同中產走咗,北上嘅人數就算無多到,佔嘅人口比例多咗,傷害更大
原來香港得十幾廿萬中產
成頁都未有「咁係因為你悲觀」

時事台已死
再嘈數據都唔出㗎啦
因為你太樂觀
我就見到連響香港消費都唔掂
150萬? 應該有啦!,
仲未計已擁外國護照嘅人
好多已經回流外國,依家夜晚好似鬼城咁
上面話水貨果堆擺明洗太平地

水貨最嚴重係2014-2016呢段時間
之後政府出招打壓同埋個風氣都淡左

2019數字已係少左水貨客,
而堆跨境學童同多左後生北上購物都響數字入面

個比較其實算中肯

機管局鳩噏嗰班撚屌呢?
而家回復8成
根據當地團體「北區水貨客關注組」的統計數據,從2016年6月到2019年1月,專營水貨生意店鋪的總數由284間增加到400間,增幅達到四成。
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-48963965
其實疫情前有好多人係北上返工同出差, 果堆好多都冇左。
你北上消費一星期都只係1,2日。 北上返工可以一星期五日
無得走水貨上去都差好遠
如果講北上消費勁,以前班廠佬仲癲
上面養多頭家,養起成條二奶村
但當時香港經驗仍然唔錯,唔會話廠佬包二奶影響經濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞