海關拘米蘭返港男女 檢22公斤液態可卡因及25公斤K仔 兩人各收取6萬元報酬協助運毒

160 回覆
63 Like 5 Dislike
海關機場科人員周日(17日)在香港國際機場截查一對由意大利米蘭經芬蘭赫爾辛基抵港本地男女,利用X光檢查兩人的寄艙行李時,發現影像有可疑,關員作進一步檢查時,發現行李內的罐頭食品及食品包裝盒均有重新包裝痕迹,而且文字並非意大利文,與出發地點不吻合,其後打開該批罐頭、食品包裝盒及另外兩個禮物盒檢查,共檢獲約22公斤液態可卡因及25公斤氯胺酮,其中液態可卡因以罐裝蕃茄作掩飾,檢獲毒品共值約3600萬元,海關隨即以涉嫌販運危險藥物拘捕兩人。

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20231219/s00001/1702959415377/
案件交由海關毒品調查科接手調查,被捕兩人均20歲,女子報稱文員、男子報稱財務公司職員,各收取6萬元報酬協助運毒,兩人將被控以販運危險藥物罪名,明日(20日)在西九龍裁判法院提堂。

海關毒品調查科機場調查課高級調查主任周啟光表示,海關發現販毒集團企圖採取迂迴路線運毒到港,並且利用不同包裝手法將毒品企圖偷運入境,以圖避過海關偵測。本案亦是海關近3年首次發現有本港居民,將毒品經北歐帶返港。
鬼叫你兩條友唔係姓高呀
無啦啦喺外地帶啲罐頭返嚟托咩?
唔查你查邊個?
今次咁落重本
罐裝蕃茄
咁嘅量加埋跨境因素
認罪都起碼20年
25公斤咁多佢當海關傻
力哥:公價5萬。我俾多一萬你。做唔做
為左6萬就坐半世人
教精你班毒販 下次唔該醒少少

人財兩失
有錢去北歐
22KG坐幾耐?
免費旅行?
今次收幾多錢做
6皮野坐十幾廿碌
咁撚重都照拎,弱智!
兩個都似係啲古惑
原來得6萬
又或者係高加索人

驚現加籍高可晴,運毒1公斤可卡因,律政司撤控
https://lih.kg/3522384

65歲 有六個孫嘅加拿大白人鬼婆網上情緣比人呃晒副身家 然後再比人老點運毒嚟香港 好可憐
運毒去新加坡唔使點樣坐監㗎咋
冇半世嘅
起點30年左右
認罪20年
實際坐13年左右
成20公斤 差唔多成半個gip
個個都放衫褲 過x光一睇一定係奇奇怪怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞