中國第一架製造嘅飛機!

118 回覆
116 Like 17 Dislike
不過中國商飛製造的C919嚴重依賴美國和歐洲的供應商,包括發動機和許多為飛機提供驅動和控制的部件,尚未獲得國際適航認證。

https://ec.ltn.com.tw/amp/article/breakingnews/4318290
老美應該好快以國家安全為由制裁C919!
無引挈供貨已經難產!
積木機
高登砌機
驚閪咩
中共咁多盟友,國產大飛機環繞地球 話咁易
真係笑撚咗
究竟點可以咁厚面皮
其實唔用外國零件好難

不過巴西佬自己做整到唔錯飛機
自主研發姐, 又唔係話全部部件都要係中國製造!
用其他國家人地經過多年研發同安全既組件有咩問題?
世界所有國家同人都係命運共同體, 民主既國家亦都奉行自由貿易主義! 係老美為左一己私利打壓中國姐!
我去黃金砌機,個機箱係香港整
部電腦係咪可以自稱第一部香港自主研發既電腦
自由組裝
自主*
中國工程嘢 有乜嘢唔係人哋?

西門子 三菱 abb rolls-royce GE etc
其實都算架!
你諗下喇! 波音同空中巴士賣比你既就好似係廠機, 但廠機真係唔係人人啱用, 限制多唔夠度身訂制!
好多港男都識製造電腦
硬鳩傻黃們以為砌架飛機同砌電腦咁易咩?!
人地比晒組件你, 你都要自己研發個專屬系統, Link埋所有組件, 令佢地正常運作到!
人哋已經做到超音速,仲要玩到停產,佢哋仲喺度玩緊呢啲737嘅size ,但係喺度日日打飛機都幾搞笑
個系統都係用人哋㗎喎
國際標準
有得你研發㗎咩🤣
C919客機的自主創新,反映在五個方面:一,總體方案來自於中方;二,自行主持氣動外形設計並進行相關試驗;三,機體從設計到製造完全由中國完成;四,在中國進行各種來自不同供應商的系統的集成;五,由中國進行全面管理

中國航空發動機集團推出中國首款商用航空引擎──CJ-1000A,預計將用於C919,目前該計劃正在加速推進中。
呢個年代重用"自主研發"打飛機好好笑
連蘋果iphone都有來自samsung元件,唔通蘋果"通敵"咩
山寨A320
用咁叫"自主研發",咁八達通直頭係"自主研發"第一種電子支付啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞