林海峰演唱會 綵排叱咤頒獎禮 用行動讓姜濤平反

116 回覆
24 Like 130 Dislike
#林海峰 今晚假座亞博ARENA舉行演唱會《Uncle AUNTIE FAREWELL PARTY》,在台上妙語如珠,一曲《For You》(軟硬天師)、《私人珍藏》、《只因喜歡你》勾起不少回憶。其間林海峰更預演叱咤頒獎禮,論盡「我最喜愛的男歌手」五強。

林海峰在台上逐一介紹入圍歌手,首先是 #張敬軒 ,他說:「軒公呢,入行……真係好似叱咤咁喎…軒公入行差唔多廿幾卅年﹐喺叱咤攞獎無數咁多,我印象當中 #我最喜愛的男歌手 佢喺2014年攞過一次,至於今年佢有冇機會再攞呢…」以叱咤主題音樂哼起來:「軒公街站拉票,得到迴響,勤力軒公應該有獎!」台下尖叫聲不絕。

「下一位, #盧瀚霆 !上年我頒咗畀Anson Lo啦,滿城風雨,我都係少講為妙,直接唱啦好冇呀?『Anson Lo Uh-Oh Uh-Oh Uh-Oh,Uh-Oh Uh-Oh Uh-Oh Uh-Oh,勤力撈撈應該有獎!」

【林海峰:Ian同我一樣,都係入男廁嘅】
講完阿撈,下一位是Ian #陳卓賢 。「陳卓賢!Ian同我一樣﹐都係屬於創作型歌手,佢同我一樣,都係唱番啲自己寫嘅作品。Ian同我一樣,都係好年輕有為。Ian同我一樣,都係好靚仔;Ian同我一樣,都係咁高啦,Ian同我一樣,都係好有希望嘅年輕人;Ian同我一樣,都係入男廁嘅。而最大分別係,Ian入到男歌手最後五強,而我係入唔到嘅。」台下一片歡笑聲,林海峰接著唱:「首首歌自己作, 好似林狗,勤力寫歌應該有獎!」

之後林海峰介紹 #尹光 Wan K.,觀眾反應非常熱烈。「光哥,同我一樣,光B同我一樣,唱一啲搞笑歌為大家帶來歡樂。我相信我行條路,同佢都一樣。即係,將來大概廿幾卅年之後,我係會入圍我最喜愛男歌手最後五強,到時我應該係八十幾歲,OK?『光B are myself,數下波波,橫掃AI應該有獎!」

輪到五強最後一位姜濤, #姜濤 亦是座上客,在台下專心欣賞。林海峰說:「咦,好似嚟咗咁嘅?Oh my GOD!係咪呀?」向下台搜索,忽然說:「係喎!Hello!喂,我約你1月1號,你咁做嚟做咩呀?早咗兩個幾禮拜喎!做咩呀?諗住有 #早鳥優惠 呀?叱咤唔會早嚟會有獎,你知唔知?」又笑謂現正綵排叱咤頒獎禮,召喚姜濤上台一齊綵排。

【姜濤:我有啲驚!】
大會鏡頭pan向台下的姜濤,姜似乎毫無心理準備,不斷搔首摸耳仔﹐偏頭傻笑,林海峰笑他:「真係做咩咁早嚟呀,兩個禮拜之後先到叱咤。你行得咁慢,你食咗好多嘢咩?」

姜濤終於上到台,林海峰帶他到台中間:「呢度呢度,你跟住走㗎啦嘛?」又指示落台的方向,有short cut。姜濤似乎仍在「結界」,非常緊張,林著他跟觀眾打招呼,姜說:「大家好,我係姜濤。」林笑:「你梗係姜濤啦,仲有邊個啫?做乜咁早嚟啫?」姜求放過:「唔好玩我…」林又說:「綵排啦你!」姜發出魔音笑聲:「綵排乜嘢?」透大氣說:「我有啲驚。」

【live band演奏《蒙著嘴》 姜即場獻唱】
林海峰安慰他不用怕,姜濤再問:「你想點…(林:交個台畀你之嘛)你交個台畀我做咩?」笑得退後兩步。林海峰求饒:「我走唔到㗎!」姜笑問:「我要做咩㗎?」林著他分享一下叱咤感受,姜求救說:「講咩…我唔知(林:講叱咤得獎感受,扮嘅啫)。」之後響起宣佈得獎者的鑼鼓聲,姜問:「講咩?(林:講多謝)多謝!」

姜似乎沒想過會被邀上台,他說:「我靜靜地睇得㗎喇…」林說:「我知我知,但睇我對你冇幫助,有害只係。」感謝他在綵排演唱會期間仍來捧場,又要他走之前唱首歌,說罷身後live band即演奏《 #蒙著嘴說愛你 》音樂,姜「吓」了一聲,林海峰已經消失了。

因為沒有ear mon,姜濤live唱時一直按著右耳捉拍子。唱完一節,林海峰又出現,帶他到台邊引路落台的方向。姜如荒失失奇兵一樣,十分搞笑。最後介紹的是:「叱咤我最喜愛男歌手頒獎嘉賓:林海峰」,林接著即唱《流行曲》。

#娛壹
上台成個傻仔咁,其實佢有冇服裝指導,講真佢成日着呢套衫着到佢個身形好撚核突,又肥又腫又冇膊頭,仲要縮下縮下咁,仲有唔該咪撚吹奏佢唱歌好聽,佢今次特登唱一首最容易嘅歌只係比以前平穩,冇走音唔代表好聽,依然含住碌嘢咁唱,一次唔走音啲驅風油就打曬飛機D要求低撚到唔走音已經要還神
尷尬到呢!
有冇片
林狗又撚
同姜有親?
平反
明知條友講野1999都拉佢上台 仲要串佢食野多行得慢 似撚佢多D下化
擺明燃佢
舊肥姜又扮撚哂野,一早已經知做嘉賓,啲牛放哂風
把話口話唔恨獎,其實超級介意上年輸左,小豬演唱會都唔去反而去林9
好老尷,明明前幾日已經話佢會做嘉賓架啦
林狗D飛燶到仆街,尋日牛飛講到明係個肥閪去先夾硬推爆個場,因為林狗都知道肥閪D驅風油弱智同埋冇腦一定會買飛,叱咤除咗驅風油其他人唔撚使睇啦,直接保送佢攞獎咁滯
你哋咪又係咁 一次所謂「咪嘴」事件就狂笑狂插佢 成班人打晒飛機咁 連事實真相都變左做歪理
同埋 你個人本身唔鍾意佢把聲就唔會覺得佢唱歌好聽啦 唔係有冇走音問題 係佢一直唱呢首歌都唱得好仲唔會咪嘴唱 講完 要反既繼續反 唔阻止
你支驅風油真係盲咗,墊底聲咪咀佢10次有9次都係la除咗你班驅風有邊個街客會覺得佢唱歌好聽?而家根本唔係把聲問題,係條肥閪無論講嘢唱歌都好似含住D嘢你咪繼續撐,反正佢見到你都係閪口閪面
唱得幾好吖
你勁葡萄
上面堆廢話有冇用左半個鐘
吓 掃又唔計呀?
直頭柒撚到全中國都識你個姜逼喎
嗰班老嘢會覺得係術係你哋唔識欣賞
屎眼奴仆街死啦
林狗不嬲都咁垃圾
計埋呢次 嘩咁客氣呀 全中國都識佢?感恩感恩
至於哩次 佢已經自我反省左 歡迎聽下Dummy
識得反省佢真係好善良反省完令佢嗰個大媽媽媽唔使擔心真係好孝順
其他隊友show同其他明星演唱會佢唔去,剩係去林9,扮唔知都扮好啲
公道講唔差不過好肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞