2024年真係要小心自己份工

330 回覆
703 Like 53 Dislike
一係上哂岸食花生
一係失緊業冇野撈係度期望其他人一樣失敗
跳樓燒碳
一去不返
未來好難講, 香港其實迷失緊。無左金融無左旅遊, 未有新方向所以經濟會差左。

睇下有無人有能力實行到一個政策有新發展方向啦。
之前咁多年真係食正中国條水, 無得唔認, 而家佢地都唔睇你, 一心諗住令你變香港市, 啲官又無vision ,剩係識背靠大灣區,咁自然經濟民生向內地接軌, 人工樓價要一樣。

香港根本固步自封,同末代王朝一樣,剩係識講舊史幾勁, 明日黃花
屌 兒登仔真係上撚曬腦
基本上所謂爆滿都只係做一轉, 八點打後好多食店都坐唔滿!
人地係講投資銀行
唔係啲waiter保安二打六囉
有政府工驚閪呀
波台又真係唔驚失業既

國安長做長有
係囉,仲有16000點,黃金底唔會破
堅係多人閒日屋企食, 星期5-日就返大陸
冇喇國安前國安後外資走晒,哪有工作。
即係你想努力進身專業做中產會好難咯,重有幾多工種需要高薪專業
當然如果甘心一世人waiter保安二打六又真係冇大影響
咁就唔知啦,只係以舖頭數量嘅觀感來講
真,公司啲客都話接少左job
但係唔知點解衰極都仲有好多人好有米 拖住兩件小朋友 成日出去食好野又去旅行
究竟佢地係返咩工搵緊幾多人工
寧德時代嚟香港請500人喎
仲有阿斯利康
大把都post重大手請緊人
你見消防個d連玩左咁多年既入職standard都可以降低就知佢冇諗過減人手解決問題
點會無丫 成班攞綜緩連登仔喺度
到時連綜緩都cut
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞