理大稱國產飛機訪港可提升市民認識及對年輕人有鼓舞

21 回覆
1 Like 27 Dislike
理大稱國產飛機訪港可提升市民認識及對年輕人有鼓舞 - RTHK

C919飛機

ARJ21飛機

國家自主研製的C919及ARJ21飛機明日首次到訪香港,將會逗留至周日。理大工程學院院長文効忠表示,今次活動意義重大,相信不少市民希望一睹風采。

文効忠說,C919是很大型項目,國家能自主研製、通過測試及審定,最終交付,實踐了大型飛機夢想,在國際市場上,除了空中巴士及波音的大型客機,現在亦有中國的大型客機,意義重大。他表示,研製大型客機需要很多人力、物力及科研系統,去到適航階段要經歷長時間,C919有超過六成零部件是國產,亦有些部件與其他國家合作。

文効忠認為,今次活動肯定可以提升市民對國產飛機的認識及熱誠,尤其對年輕人會有鼓舞作用。他指出,過往本港學生可能很難接觸這類大型客機,但現在有國家自主研製大型客機,對有意投身行業的學生亦提供了渠道。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1731778-20231211.htm
燒山有冇讚過架飛機?
建議阿院長
改名 効中 字出即
Pull up pull up
啥唷 i go to school by bus
理大工程學院院長文効忠
人如其名,真係冇改錯名,噉英文名叫咩?Bobby?
以後北上,校方-定要幫佢安排架國產飛機,以示効忠
係理大個位開間山姆仲鼓舞
大佬而家資訊咁發達,仲靠呢d打飛機
邊個買帳呀
屌你, 而家講到好似百幾年前未見過咩叫「飛機」咁

60年代有707首次到港
70年代有747到港
76年有和諧機訪港
2007年有A380低飛

全部都係劃時代嘅飛款
而家派型油耗仲衰過上一代737NG嘅機黎
同全港市民講好有意義
民智未開定要扮無知
我屋企部PC係我自己買parts砌
最多diy下隔塵網同整下rgb燈條
部機算唔算我自產?
夠膽就派殲20
自主研發電腦。一句勁
而家全香港都係咁架啦變到
佢地當然知自己講大話
為份工, 話知你
以前香港人追捧新科技,崇優,但現在起,只要係支那嘢,無論幾柒都要打哂飛機,愈奶得肉麻愈有得上位,呢個價值觀轉變先係真正「劃時代」
日日都有A350-1000,777X睇,邊個有興趣睇919。
我地香港人第一次見到飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞