大家三十五歲儲到幾多錢

141 回覆
8 Like 179 Dislike
35 月入5-6萬 5-6萬依個range交稅係重
+mpf 固定雜費 保險月入可以打返去4萬中

每月有2萬剩
應該都係住屋企 冇乜家用比 一支公
冇乜娛樂咁先得

要搞其中1-2樣野都最少冇6000-8000
冇錯
守到財已經好勁 100萬流動wor
人生依個階段 正路都比社會收割左你幾十次

有保險 有車貸 樓貸 裝修 結婚 小朋友
熊市幾次 屋企人病 另一半 親戚朋友借錢
呃錢 進修 經濟倒退 生意失敗 等

每人基本都好難走得甩
D錢到中年真係焗住你比 係多定少問題

咁都守得住 其實都真係堅抽
有咁嘅定力 識管理
嘅價值已經遠遠超過100萬
咁你算好好彩 80萬係頂位都食到

但冇左首置
唔拍拖 唔旅行 唔交家用

輕鬆

十萬八千七
統計就係統計架啦 講個人感情仲洗科學?
你不如話月入無5雞唔準講嘢 實有人個圈子係咁架
咁點?top 15%代表全部人?咁top 5%點搞?
我夠唔知點解佢哋揾唔到 但事實就係事實架啦
你讀書讀通識嗰陣冇教?
十萬
冇50K點樣申請到兒燈帳號?
無買樓,無租樓
威 型
23歲fg出到黎50k一個月
廢極都最少要有7000k儲蓄啦
正常要有兩三億
31歲 有400萬左右, 8成定期, 2成股票+國債
人工平均每個月5,6萬左右
預計35歲 上到600令萬, 收息財自退休, 而家目標是慢慢將個資產組合轉去收息,現金流為主, 用黎退休
見到d要交大半份人工做家用既人就覺得慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞