[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[3]

40 回覆
0 Like 1 Dislike
舊post:
https://lih.kg/2992081
https://lih.kg/3066644

等小弟為想買電批電鑽既朋友介紹下先
因為牌子型號花多眼亂唔一一列舉形號牌子
另外記得唔同牌子 電壓 基本上唔通用 為左工作上方便最好唔好太多唔同系統/所有系統買齊

電鑽(不俱備衝擊鑽模式 離合等功能僅供鑽孔既索頭電鑽)
金屬 木材OK 混凝土NO

筆直1-499
基本上唔洗諗充電式 不過已經有大牌子入門級(例如Makita 6412等)選擇

500+ 參考充電式電批 充電式淨電鑽似乎冇市場冇 大家都買電批做埋電鑽多

電批(只有充電式 不俱備衝擊鑽模式 僅供鑽孔既索頭電鑽)
金屬 木材OK 混凝土NO

筆直1-499
一般呢個範圍得啲中國二線廠電批
受兩電一叉既拖累低價一般都唔會見到大廠身影

筆直500-999
呢個範圍最多選揀 大廠12v基本款 二線廠18v(例如worx/大有都會有一機兩薄電一丐版叉機既組合)
12v輸出低啲但輕身細把 18v通用性高視乎閣下需要

1000-1999
去到呢到 追求輕巧好力既12V無刷 定係大廠既18V普通形號都買到

2000+
呢啲要請教下面有玩40/60V既大佬

錘鑽/震鑽(使用SDS-plus之類索頭既石屎鑽)
混凝土OK
金屬 木材要視乎是否有電鑽模式同需要配備轉換頭

1-499
好似連大有呢啲二線廠都冇 三線廠我唔敢推
都係問朋友借啦

500-999
插電式基本形號 大廠平價都會有
注意返如果要兼任電鑽就要揀有電鑽模式同後波既形號

1000-1999
1000頭就買到二線廠充電震鑽 地盤老闆都鐘意既大有5401
當然都有大廠插電式既進階形號 可以提供三用 更優秀既避震等功能

2000+
大廠充電式18V震鑽都向你招手了

最後 絕對唔推薦衝擊鑽(三爪夾頭既石屎鑽)
有需要比多少少買震鑽啦真係時代遺物黎

歡迎補充同繼續討論
留名
利伸 已轉會支那版HI野 粗用一流完全唔想再諗大有
以下為暫時見到5.0兩電一叉價(RMB)
DH1826DA 1438
G18DBL 1290
DS18DBL2 1260
聽講閒魚仲平但我唔識用
咁都有負皮 我最初兩套WH12DCA 一套WH36DC都日馬寄返黎 咪又係made in支那 玩紅M都仲有機會係MIJ
跟部100叉平時完全用唔到 仲要蝕一程運費俾日馬係咪咁先叫聰明?
仲要日馬啲款唔齊 搵DH1826DA出DH18DPA 搵G18DBL出G18DSL2/G1810DA 齋電又唔寄
好 唔好淨搵日馬搵埋美馬 metabo hpt 都冇 仲要好多套裝都冇電要散配又唔肯寄
係啊 玩外國野搵完一大輪淘寶先又齊又平你估我想

新鮮寄返黎既美版WH18DC 一樣係MIC 129兩電一叉 抵
之前買連普通舊款細電
仲要貴過你
唔係見佢咁平都唔入多支
紅M要18V先有機會係MIJ

反而想試吓啲14.4V工具

一定夠一般家居用

睇清楚記錄
應該平過你
14.4有啲尷 要輕便12已經做到輕便有力 Hikoki/Milwaukee既12V系列都幾多選擇 要大力直上18/36 應該唔會有廠再出高不成低不就既14.4
啊屌 要用短尾批嘴 玩開日系用開長尾
WH12DCA好唔好用?
用開td111其實夠用
但見呢枝4ah電係薄電,有啲興趣
幫同事買 佢用得好開心
如果111都夠呢支170nm更加爽
不過我個人比較鍾意直接啲教力 果啲聰明波我唔係咁識用

另外佢個4Ah用3x21700 比2Ah會厚啲
決定去馬
巴打知唔知邊到買平
好少用12v
我買果時得日水,呢家唔知有冇其他版本
想問下如果我有時鑽牆(木/石膏板)
有時有啲傢俬上下螺絲,Makita DHP484 都夠用?

參考吓 可能家用只鑽幾個窿先會諗衝擊鑽

如果木/石膏冇問題 鑽石屎牆就自己諗諗
感謝
但如果普通傢俬,櫃呀上螺絲係咪都處理到?
收只要唔太長木/鐵都冇問題
thanks. 咁我入手一套試下先
如天花板裝燈最低消費要邊支
裝燈一般6mm膠質 就算吊燈大不了都係兩分半拉爆
最細既震鑽都夠力 真係鴨街求其執把插電既都完成到任務
不過要小心啲睇下喉嘴方向唔好鑽到電線
居家看門口係咪插式電就得?
驚電電叉好唔用會走
又驚拿起手要用但要等叉電
睇門口 無特別要求買插電夠架喇
充電式主要係為左方便無線工作
當機身一樣錢多部叉機多舊電都一定貴幾舊
你一年都用唔到幾次無必要買充電式 又貴又多樣野壞
一枝過預要入埋石屎牆
有無推薦?
想要日牌
如果係「鑽石屎+木/金屬」 紅M HR1830依啲入門款都夠了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞