00後辭職唔派散水餅 被上司狂追問 忍無可忍覆1句 網民拍手叫好

17 回覆
3 Like 5 Dislike
派散水餅好似就是每個打工仔於last day 時的指定動作,漸漸好像是必然要做的一個道別方法,日前就有一名打工仔於網上發帖文,表示有同事最後一日上班居然沒有派散水餅,藉此同事不懂人情世故,而且對last day毫不上心!

00後辭職唔派散水餅!

有打工仔在香港討論區發文表示,身邊有位00後的同事辭職,同事做了差不多一年。在最後一日上班日時,00後居然沒有派散水餅,縱然不是相熟,甚至有代溝,但打工仔認為平日都照顧對方不少,對方應該要派發散水餅。

上司尷尬再問1句

而當上司問及為何不派散水餅,00後指自己忘記了,令打工仔不禁概嘆「真係last day都一啲都唔上心,雖然以後都唔會再見到,但呢啲點都要做足先得㗎!」認為對方根本不懂得職場上的禮貌。

網民反擊:咁有無人請佢食Farwell飯

不過,網民對此都認為00後做得好,因為不開心辭職的話就不應派發散水餅,而且亦無明文規定離職要派,況且打工仔與其他同事都沒有請對方食餞別飯,不明白打工仔為何上心!「呢d咁既白痴公司早走早著」、「做到吾開心就吾會派」、「咁人地辭職走,咁有無人請佢食Farwell飯?」
比我買一大包四洲紫菜做散水餅
夠哂體面, 數量又夠分
仲有嘉頓什餅
過年剩返嘅藍罐曲奇
網民拍手咁都見到
黑記又喺度抄抄貼貼作故仔
90終於唔洗俾人批鬥
到00後接棒。
買做法事果d大發煎堆
其實紫菜正
汪汪仙貝先係最佳散水餅

我舊公司真係有個呀叔同事咁樣問 仲要大大聲問
都on撚9 派嚟把撚咩
老奉要派架?
款式隨機派發
上司尷尬再問1句?
忍無可忍覆1句?
作文都作到冇頭冇尾,收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞