認真問,香港經濟算唔算已經走向崩潰

490 回覆
1241 Like 32 Dislike
今年表現
中国唔喺呢個世界

唔係好make sense咩
03 年
香港人口中位數35
23年 46

有興睇埋玻仔
香港已經山窮水盡翻唔到身,唔係我講 係經濟分析專家講

馬時亨話: 儲備金只夠一年開支,如無意外,特區政府三年內就會破產
我諗statica係用出生死亡數推
未必估到香港四十歲樓下呢兩三年嘅移民潮
仲有高才通入啲老嘢入嚟

實際會比呢條curve更差
但大環境向好喎 得你跌緊咋
痴撚線
樓好們會同你講推返高樓價就會經濟好
當脫埋鈎。。港紙變廢紙。。就唔係結構改變咁簡單
個槓桿原理太大
一個死就死條鏈死
其實係差一波大規模裁員潮
同埋公務員減薪/肥雞餐

至今呢一刻仲未衰過98同03
但係外國人唔想嚟
香港人甚至中國人都唔再信香港會翻生
98同03會覺得崖得過就會變好
今次想救都難
取消技安法,承諾永久中止討論23條,立即無條件釋放所有政治犯

如果做到以上呢三樣可能仲救到一半
三年內就會破產??
未計港匯給人攻擊.
未計股市,樓市崩潰.好多公司資不抵責

係米有3年時間給你走??
Hang Seng 16,342.50 16,374.00 16,156.50 -131.50 -0.80%
香港只係靠內需
經濟規模同GDP分分鐘同大陸2、3線成市差唔多
而且依家移民潮走一大批中產之後內需已經明顯縮水
加上出生率低人口老化嚴重
10年後就算人口上到800萬
冇左金融嗰3大經濟支柱香港經濟一定收皮
誠信嘅嘢...
佢哋都唔明白令香港繁榮既基礎係咩
基礎野都唔明,好難俾到咩方案出黎囉
我質疑佢嘅點唔係「危機感」,係「香港人未試過」
成日話失業人數少. 因為D人唔識計數, 無計.
簡單講大量報稅人減左,即是好多工作無人做.
失業率應該好低,而唔係不變

簡單公式化
現在失業率= 以前失業率 - (移民走人多出來工作 - 公司倒閉少左既工作)
如果=> 現在失業率= 以前失業率
即是=> 移民走人多出來工作 = 公司倒閉少左既工作
你話現在香港情況係點.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞