習會180度轉身?米傻.中共只係在中美和好度做面個層.(近幾日發生既野不尋常,睇路)

10 回覆
4 Like 12 Dislike
習會180度轉身?米傻.中共只係在中美和好度做面個層.(近幾日發生既野不尋常,睇路)

習會180度轉身?米傻.
中共只係在中美和好度做面個層. 如談中美以前友好關係.
話要同中美和好. 播中美愛情劇....
實際近期135艘中國船隻進入菲律賓海域
中國籍拖船近距離侵擾台灣海域
攪美國後園.
再加拜習會前,在聯合國支持哈馬斯
習行動上係越來越激烈.

中共面臨問題,就算中美和好都完全無計.
高失業率, 巨大外內債問題, 外資外匯高速流出
香港經濟沉淪. 有咩野解決方法???

我所想到唯一方法係打仗明正言順軍管,充公所有在中港美歐(敵國)&人民資產.
對西方債務唔認數,真閉關鎖國.
D人講中共WIN唔到.但中共認為WIN唔到就撤退,跟著閉關鎖國.
中共深信歐美唔會入侵中共.反而中共可以以九段線為由去阻礙敵國商船經過.
對日韓台菲影響甚大.
但是老美決心要打一場,香港係一定有難.(似唯一迫中共開戰位)
可以借英國平權BNO,英國要求美國協助撒橋.到時英美先派2,3隻船加1架軍艦進入香港撒橋.
中共會唔會阻止??到時中美會點?(香港獨立戰爭小說情節成真?)
The clock is counting down.(2024年7月前最高危)

https://www.hk01.com/article/968066?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
菲律賓稱逾135艘中國船隻進入牛軛礁海域 中方稱合理合法

https://tw.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E7%B1%8D%E6%8B%96%E8%88%B9%E4%BE%B5%E6%93%BE%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%B5%B7%E5%9F%9F-%E5%97%86-%E9%80%99%E8%A3%A1%E6%98%AF%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%A0%98%E5%9C%9F%E4%B8%8D%E6%98%AF%E4%BD%A0%E5%8F%B0%E7%81%A3%E9%A0%98%E5%9C%9F-110903813.html
中國籍拖船侵擾台灣海域 嗆「這裡是中國領土不是你台灣領土」

https://www.hk01.com/article/968086?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
委內瑞拉公投通過「吞併」圭亞那領土 下場戰爭將在南美?

統一戰線囉,而家中共最大敵人就係自身經濟問題
美國都變左次要敵人。周庭係聯合次要敵人既工具。
如果習係為經濟, 與老美為敵=>
唔會攪以色列(老美個仔)
唔會攪菲律賓(有美軍基地)

中共內部好多人反習親俄抗美,如地產施, 夢熊講到出口.
有D人習未想得罪,所以陽奉陰違.
好多對美行為睇得出係陽奉陰違.

remarks:
仲有習特性,唔會軟好耐.
軟軟下又硬晒(仲硬過以前)
仲有你認為中共經濟可以點解決???
(中共經濟問題係一個死症,醫番都全身癱瘓)
睇普京知道自己做咗傻仔嘅反應
已經知道中國唔會發動戰爭
拜習會無錢,又會硬返,菲律賓行為,係中共既姿態
對美無法強硬,欺善怕惡,於是搞菲律賓。
另外,你話中共搞以色列,未免太睇得起佢。
哈馬斯單野分明係俄佬搞鬼。
蝦菲律賓,美國可以唔理??
根本中共係賊佬試沙煲,試中菲聯合防衛條約.
向老美跪,幾大條件=>
撤南海九段線, 香港新疆問題交功課,守WTO承諾,...
剩係呢3樣不單無軟,而係更硬
呢D係習既所謂底線思維.
仲未計俄烏戰爭(支持俄羅斯),聯合國上支持哈馬斯.
想問下中共軟左咩能野???(中共幾句承諾就當?)

另外話俄佬支哈馬斯,應該講中共有份.(唔係都無話大家一齊去百年一遇大變局)
但更大份既係中共,俄佬有闣外匯同武器支援哈馬斯
自己都要靠中共(外匯/武器)同北韓(武器)
仲有近年好多事時間點太巧合,.
你仲未明白百年一遇大變局所指
係中共要"重定世界規則"(借世混亂/大戰)
https://lihkg.com/thread/3566240/page/1
施永青同劉夢熊係中共內部
無所謂啦,反正結果都一樣
誠信破咗產,外國根本唔信,你做咩出嚟咪俾咩反應你囉
係中共內部官員代言人.
你認為係施生在國內做咁大生意,無中共高官照??
劉夢熊曾經擔任第11屆全國政協委員及外事委員會委員
會無同中共官員打交道??

俗語精人出口,笨人出手.經佢地兩個把口出下聲.
而且咁高調反政府,無國安找??仲可以成日出聲??
會無人照??
你真係認為香港有言論自由.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞