消息指:印度股市市值直追香港,接近4萬億美元

107 回覆
193 Like 3 Dislike
印度股市近期呈現出顯著的增長勢頭,市值接近達到4萬億美元,直追香港。這主要得益於散戶投資者的迅速增加和外國資金的重新流入,展現了印度在全球投資者和跨國公司中日益增強的吸引力。

根據彭博的數據,自2020年3月新冠疫情爆發時期的低點以來,印度交易所上市的證券市值已增長了兩倍,截至上周五達到3.93萬億美元。值得註意的是,印度國家交易所Nifty 50指數在同一天攀升至歷史新高。這一增長不僅標誌著印度股市的強勁表現,也凸顯出該國作為全球主要經濟體之一的地位。

今年以來,海外基金已投入印度股市逾140億美元。國內散戶投資熱潮自新冠疫情期間起飛,現在也為市場提供了穩定的支持。Nifty 50指數今年迄今已上升約14%,正邁向史無前例的連續第八年上升。

這一市值增長的背後,不僅反映了印度股市本身的活力,還代表著國際投資者對印度經濟增長潛力的信心。印度作為全球增長最快的經濟體之一,正逐漸成為全球投資者和跨國公司的首選目的地。印度股市的蓬勃發展,加上政府推出的各項改革措施,預計將進一步加強其在全球市場的地位。

綜合以上因素,印度股市市值的增長不僅對於當地經濟具有重要意義,同時也對全球投資格局產生深遠影響。隨著印度股市繼續走高,其市值有望在不久的將來達到或超越4萬億美元的重要門檻,進一步巩固其在全球金融市場中的地位​​​​。
亞洲國際金融中心 - 印度
用成個國家同香港一個城市比,好似唔係好公道
香港股市

恆河水勁過東江水
冇咩公唔公道
香港不嬲就係威到可以同成個國家比
宜家唔得咪即係其他國家進步緊,香港墮落緊囉
真係阿差都醒過你

香港只係一個城市
同深圳比就夠
香港股市8成中國公司
都預期會增長, 同當初大陸改革開放一樣, 不過印度內部問題多多, 應該難去到中共果個位, 但有機會做世界三哥四哥, 睇下美國為左打死中共, 扶印度既力度去到邊
恒指成份股入面大量係中國股票,所以唔會唔公道,你話恒指既係全香港股票,咁樣對比市值就唔公道
香港唔係「國際」金融中心咩

乜依家變成「城內」金融中心?
根據佢logic
上證只有上海公司
深證只有深圳公司
倫敦證券交易所只有倫敦嘅公司
慘過番印度
呢次香港算唔算慘過返印度?
投資者揀投資邊個市場嗰陣,唔會理公唔公道。

例如美股成交量大啲,所以流動性高啲。咁我鍾意高流動性就買美股,港股流動性低啲我就唔買。我唔會因為香港只係一個城市而改變依個決定。
又贏香港
呢d post就唔會有人講國安法治亂及興
個個話咩恆生全部大陸股

隔離個d就會講到恆指係香港經濟全部港股比國安法搞
領先緊果時又唔見你講唔公道
咁成個中國股票指數加埋香港都仲係多印度好多
我地計人均
行普通法,英語流通,IT勁,又接左好多原本係支嘅製造業,人口紅利
由治及興呀
港股係中國股市黎wor,80%中國公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞