所有讀Programming都需要認識既師尊

24 回覆
9 Like 18 Dislike
https://www.youtube.com/@abdul_bari

Abdul Bari

concept解釋得非常清晰,唔會拖泥帶水,所有好難明既topic,睇左都會覺得簡單好多。
Hello world
屌得java
仲有Jenny's Lectures CS IT
有冇印度口音先
Java不嬲請人
真心唔識,但以我理解Java優勢係cross platform,但而家VM / docker都普及啦,咁Java仲有咩優勢?
有冇中文,廣東話或普通話的師尊?
Java好application server都有用
穩定
穩定個意思係指唔同版本嘅Java可以互相run 定係只用Java寫出嚟嘅曲唔容易出error?
cheapgpt
Historical problem
why need c++
有冇python 既師叔?
Java用過就屌老母,跟本吹得勁過抗日神劇,我答你,其實跟本唔撚得。VM / docker自已玩就得,大公司話VM ,我公司跟本就全部 VM,你講乜鳩;現在重有一種,係個 IDE 同你 cross platform,你寫完同你 compile 比唔同 platform,但個 deployment 大舊到
qt 咪係 c++ 囉
java 係oop鼻祖 + 搵到食 + scalability算係咁
最緊要都係多工
c++依家用咩做dependency management?
有人請咪得
理得佢
唔知現在係咪重係用緊 CMake ,好耐冇開 C++ project,不過以前搵食時係用 VS ,放曬去 sourcesafe 到。
oop鼻祖係 C / C++ 呀; Java 只係冇 ptr
smalltalk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞