丘應樺:香港是美食之都也是購物天堂,很多新景點外地遊客未來過,例如M+、故宮博物館,對很多外地遊客都很有吸引力

182 回覆
13 Like 313 Dislike
美食之都真係笑死人,全部都係茶記車仔麵快餐店
on99
購物天堂

人唔笑
人哋旅遊城市就算景點伏都好
人文都搭救
香港所有商店啲態度係憎死你幫襯
台北故宮博物院年年都蝕緊錢
香港宜家剩得迪士尼吸引到外國人
鴕鳥
依家小紅書最新熱話係香港歷史旅遊, 咁大個國際金融中心遺址係度捉到鹿唔識脫角
幾多年前呀購物天堂
咩都可以網上買的年代 仲要來香港買?

美食之都我唔反對嘅 香港有好食的東西 但軟件都有待提升

景點就笑撚死人,幻彩詠香江廿年前的產物以為搵幾支LED Laser 射兩三野就叫表演?上次我同個台灣朋友講過伏到仆街佢唔信,睇完同佢離開那程路他完全無comment 好撚丟架。M+ 故宮呢啲博物館藝術館全世界都有,從來都講個內涵,有咩係香港有其他地方無?我諗無一個普通人唔做資料搜集下講得出。海洋公園0update, 整體零吸引。香港真係靠老本搵食咋
笑撚死,本地人都吸唔郁仲話吸引力
航班到今日都未完全恢復,其實係唔係唔會再恢復
早排又話要拆牛池灣 呢啲真真正正老香港就拆撚晒去
不過都唔係第一次 呢個政府真係好仆街
得罪講句
本地都冇吸引力
大把香港人去都未去過
慢慢啦
冇能力走已經睇化
日日當睇笑話
大灣區大把機遇瞓係度都贏繼續食老本都風生水起啦
強羅雕刻之深公園,又夠大,又可以同植物融為一體,印象中幾廿幾蚊,大人可以坐草,細路有嘢玩,玩到攰又可以睇下展品,雖然唔係好明,講下笑下幾開心,但個畢加索館真係搞唔掂,睇完一舊雲,要坐低飲杯咖啡清醒下,跟手打開地圖,附近主要做觀光客,日式旅館,食物,景點,呢幾樣最少留到客玩兩日一夜,先賺一筆觀光消費。之後再出返市區食玩買,再賺另一筆購物消費。兩種消費模式好分明,各有各賺。相反,香港乜都亂咁嚟咁,總之堆埋一齊,乜都要有,搞到旅客和居民炒埋一碟,完全冇合理分流,行得相對辛苦,旅行體驗相對差

香港有幾好.依家睇到.
要靠旅行...
以前旅遊業佔香港幾多GDP??

remarks:
無記錯好多國家已經對香港發左旅遊警告
(當然較低級別.但是唔多唔少都有影響)
美食天堂=燒賣魚蛋
購物之都=俾10倍價錢買淘寶貨

新旅遊景點
香港有乜特色?

中國社會主義牡色
賣花讚花香
國安 開工未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞