有冇啲有意思又好聽嘅器樂專輯推薦?

17 回覆
2 Like 4 Dislike
有冇人分享吓推薦介紹吓
咩類型
不限
想聽啲有意涵/有創作背景/有一定深度厚度/富滿情感嘅器樂(primarily instrumental只帶少量vocal also ok)
想睇吓有冇人有介紹
We lost the sea - departure song
MONO - beyond the past
Toe - for long tomorrow

All are album
我要介紹 唔係推薦album名稱/列表
後搖我一般般
on9俾埋名你 有興趣咪自己Google 洗唔洗餵埋你食飯?
又話要器樂
想要有一定深度厚度/富滿情感
然後又話後搖一般
咁即係想點
toe比人講左 講下其他先

CHS - Jungle Sauna
FKJ - Ylang Ylang (電音元素)
The diasonics - Origin of Forms
Uncle Chris - Uncle Chris
就單純想睇吓有冇啱口味album 越聽得多越挑剔
不過無論用咩keyword 去google都唔太搵到 偶爾見到鬼佬/支那科林有啲介紹, 睇完佢哋啲介紹啲背景甚至心得見係有吸引力就會聽 不過咁耐都只係遇過兩張 駁吓連登有冇以前中意討論音樂嗰班人過咗嚟
又或者有冇人知道有咩blog fuckbook專頁etc 專門介紹啲好有心思或者有背景故事嘅音樂 classical我都中意睇完創作背景先有意慾聽
其實以我所知,多數album都有幾豐富既創作背景
甚至多數都唔係為左要交功課比廠牌而格硬出
只係你會唔會主動google去好奇

外國Blog我就唔多識,fb 袁智聰、識你佳
多少都會有你想要介紹(可能要睇到好舊既post)
識你佳呢幾日訪問惘聞既fb post應該算係?

個人覺得要接受多數人個flow都係聽左歌先再聽背景
之後再聽多次
就係想搵吓啲介紹
尤其本身器樂就比較少眾, 有用keyword喺reddit睇人啲討論&介紹,不過暫時未遇到過啱聽,好多介紹都係post rock唔夠deep, 我亦過咗及冠好一段時間,會更好mellow嘅音樂,當然啦,音樂好subjective嘅,可能有人聽metal kpop都聽得出grief loss suffering甚至anguish都唔奇。
有時都幾無奈 google吓搵啲音樂嘅時候,唔係咁易見到啲音樂介紹文,好多時就係咁得個名叫推薦,見親諗起嗰堆咩古典音樂入門推薦咩100首必聽作品
一年都唔login入嚟幾次,睇到樓上嗰種火爆暴躁回應就知音樂台有太多young aged adults(at least mentally) 應該都幾難有討論音樂嘅空間
我唔跟artist聽歌嘅,而且valence偏negative(左)會啱我多啲

想搵classical以外 好聽(意思係冇咁深澀)有backgroud story/ conceptual / meanningful instrumental album/song,是不是有點難?
係😂 唔跟artist 好難搵到野聽
classical jazz 唔得嘅話 試下contemp 野?or 電視配樂

https://youtu.be/xpZgtFhDbss?si=RQa_GjmitI6MNBkQ
我搵到喜歡嘅album就係佢張eulogy for evolution
先前見有人推薦 He set out to document the journey of life ,from birth to dead. 背景係佢有親人過身後作 我諗唯樂不可作偽就係哩啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞