Front Sway Bar end link問題

20 回覆
0 Like 1 Dislike
原裝車Sway bar + end link理應成90度角左右
如果換左絞牙或low車後幾何會變,sway bar拗向上
即係要換條短少少既End link
咁如果絞牙回彈較勁d係咪做到用Sway bar一樣效果?
如果頂唔到刮唔到任何嘢,我會唔理佢

Check頂唔頂到任何嘢要睇埋suspension compressed 或extended 時有冇bind同有冇足夠空位

咁如果絞牙回彈較勁d係咪做到用Sway bar一樣效果?

可以做到部份,swaybar 轉彎時候會幫你用內彎個碌嘅力度撳外彎個碌,絞牙淨係可以整硬啲等佢唔會compress太多,左右兩邊依然係各自各工作
痴撚線連登咁多神人
我爛左一邊endlink諗緊換唔換支adjustable ,較返岩幾何唔知會唔會太堅挺
玩油車應該要識啦
Low 低左之後無換到學你話齋拗向上個避震就會遲左作用,理論上轉彎閪左(當然講緊高速,100km+) 行爛路會凳過之前(當然香港啲路算好靚,就算所謂既龍翔道)
你會彈勁啲都唔會一樣效果因為實際上個行程短左
回彈*
86 冇車group
換就換一對

淨係end link唔會令到架車硬幾多,除非你撈車撈得好過分,不過到時你會有其他更大嘅問題

堅挺幾多你撈車嗰陣時條彈弓spring rate 影響最大,其次係你成條swaybar換幾粗,再落去嘅話就計硬bushing

重有,如果你架車end link 係上下兩個水泡仔夾實嗰款?
adjustable算係比較好嘅方案
會唔會太硬就要睇你damper同彈弓先知
千祈唔好唔理

Sway bar啱位同唔啱位差好遠

較啱左之後係兩條避震嚟
較返啱唔會硬左

只會服左,會有返避震應有嘅表現

如果較得唔好end link 同sway bar只會又硬又跳

我嗰款車好多人都係用nitron ,個個都話又硬又跳
啱啱裝咗嘅時候我覺得套避震唔值咁嘅價錢
企係幾企,但真係好跳,又唔吸震

之後去咗第二間做alignment ,搞好左sway bar同end link之後,套避震係又企又服

所以好建議要跟返啱個alignment
我原裝車淨換避震low低冇換endlink 揸落冇乜特別
但有人因為咁而令轉向嘅時候會有咯咯聲

之後換埋endlink做埋alignment高度一樣 成架車揸落唔同曬

重要講緊一對adjustable end link只係二千令三千蚊 就令到你揸落好大分別
我就係,爛果邊好似冇sway bar 咁好彈,另一邊有等如冇
咩endlink 咁貴,我買hard race先8舊水
我覺得又硬又跳通常係bind

如果你架車用左手邊款,因為條endlink穿過sway/ control arm, 角度斜D就好易有binding出現

如果用右手款,因為有牙教位所以斜D都冇所謂

重有Lee款,-樣有位走盞
bind:

斜D但頂唔到刮唔到任何嘢,我會唔理:
我都係換咗套避震之後揸咗一排覺得無乜特別係跳啲,成日想搵間掂既試下比佢set好係咪真係咁大分別
low完兩邊end link咪受晒力好快打柴,打柴唔緊要有雜音咯咯咯咯咁好煩
End link 係唔係都會受力㗎啦,不過係受上下力
如果你係好似第一張圖咁樣先至會有格格聲,因為個窿斜到刮到end link shaft ,兩粒膠bushing都救唔到

如果你個End link 好似第二幅圖嗰款,斜啲冇問題

我架車:

以前接近平過90度,依家揸落除左高度唔同之外感覺一樣。不過我條end link有個牙教位,斜咗都唔會有binding出現,所以係睇你條end link 有冇掂到刮到任何嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞