係我問題定係airsim真係垃圾?

21 回覆
2 Like 5 Dislike
用緊iphone 13pro
年頭開始去番trip果陣買左張airsim,果陣聽個店員sell又幾方便,google左望左幾個網評價都ok

結果今年飛左五六轉,有三轉因為懶或者趕唔切買所以用左佢
分別台北、東京、首爾都係用airsim

結果成日出現收唔好/收到但上網勁撚慢既情況出現,一係就load空氣
衰d既好似去日本果陣咁,揀左個每日1gb唔限速之後限3xx kb既無限plan
結果幾乎每日一用夠1gb就慢撚到同上唔到無分別
最後嬲嬲地即場用airsim買另一個定額plan,結果只係好少少叫做勉強上到睇到google map
但都仲係慢
去首爾用airsim揀無限plan,結果仲衰過去東京果轉,未爆每日1gb都慢撚到仆街咁

以為係手機或者當地上網慢問題,但之後再去果陣用另外買既電話卡上網體驗極度良好,連睇片都順,同係香港差唔多

其實呢張野係咪除左方便d之外就無任何優點?
聽你講完真係會再考慮吓下個月既trip 用唔用airsim
去旅行最怕就係上網慢/甚至收唔到....特別係要用地圖搵地方
P.S. 咁多年一直都係用另外買既電話+DATA卡 (但真係唔想次次搞一餐)
呢間嘢除咗方便之外真係垃圾嚟 又唔撚係平過人 收得唔好又load得心水
張卡有airsim但廢,結果要入番張實體卡先好啲,airsim有騙局feel.
airsim同sosim邊隻好?如果以去日本計
後者淨係係香港用
前者大伏
日本既話airsim有兩間電訊商,唔太記得邊間打邊間
總之一間係每日1gb之後限速無限,另一間係全程唔限速但定額

兩個我都係同一次trip試過都係勁撚慢
一唔好彩連google map都睇唔到,已經唔係可唔可以搭車睇片打下機既問題
去之前抽少少時間買張電話卡,好多地方都有啦,最多係無咁平姐
去之前煩多少少買張卡,點都好過用airsim唔係特別平然後又勁撚差

依加真係留佢係到當終極終極back up plan算,無咩事都係自己另外買張卡去
我又無乜問題,今年先開始用airsim,去過大阪x2 東京 曼谷 台北都無乜問題,嚟緊12月會走歐洲多國試吓,未試過斷線,係有試過一兩次會有收得慢,但每次15分鐘左右又無問題
去東京果轉我女友同你都差唔多

大家都係13pro
佢正常使用
但我未爆數據已經會load空氣/慢到上唔到咁

不過如果爆左當日quota既佢同我都會一齊上唔撚到google map都睇唔到
去日本每日個quota真係好快爆,不如買個d 7日x gb好過
擺係到去下澳門一日,台灣兩三日咁都ok
完全唔明點解唔正正經經買張data卡
即插即用又快又無手尾跟
airsim 去日本用左差不多五六年, so far 都仲幾好喎。
去日本同台灣都用過airsim 多數買MAX數據個款
係一到埗個陣要on & off 飛行mode 一兩次先load到
之後又冇試過load空氣同收番好差 數據都夠用
主要都係用google map 換乘apps 玩下ig
爆咗連whatsapp 都用唔到
之前用SoSim,一日得500MB 半日就玩完

https://youtu.be/lObHgzYnyls
若果過咗 data limit, 上唔到網就係正常.
我用另一隻, CM LINK. 運作原理差唔多.
我去 SG, MACAU, MALAY, JAPAN 用過都幾滿意.
點知返大陸就久不久收唔到. 佢係中移動出品, 估唔到返大陸係最差.
我用中聯通漫遊卡完全冇呢個問題
通常到目的地都會 restart 部電話,一兩分鐘後就用得。
兩星期前用airsim 去北九洲
慢到地圖都唔係好load到
一返香港就扔左張卡
去日本福岡用過sosim 都ok但我係當backup用
用途只有查地圖同網頁
你按自己需要啦
依家去旅行都係直接著本身個台d roaming day pass 算,唔洗換黎換去,起碼唔會load 空氣
日本無限plan好似一定慢
不過我airsim 係當帶多張後備卡
主卡有咩事先用airsim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞