寶寶在哭、半小時前排過隊...都是插隊理由!嫁到以色列的台灣媽媽:猶太人的文化,沒有「不好意思」

54 回覆
44 Like 5 Dislike
啲人見猶太有錢咪見高拜
實情係好撚尻
到到都有缺點架啦
唔鍾意排隊就合理化反猶
https://www.timesofisrael.com/half-of-us-25-most-generous-philanthropists-are-jews-few-give-to-jewish-groups/amp/
捐錢果啲猶太人又係唔係猶太人
我唔太知原因,但二戰前(其實而家都有啲係),全歐美都係好抗拒猶太人,係納粹德國玩得太大,之後佢地先「被迫」容納猶太人
果陣係難民
有邊個地方鍾意難民
猶太人成日都俾人屠係因為佢地堅持自己信仰
宗教戰爭呀
https://www.wikiwand.com/zh-tw/反犹太主义
你地自己睇啦 反猶主要原因就係因為宗教
唔係咩猶太人貪錢自私囉
Ashkenazim Vs Mizrahim + Sephardim
https://www.lbcgroup.tv/news/news-bulletin-reports/694307/ashkenazi-vs-mizrahi-the-political-struggle-over-israels-past-and-futu/en

以色列人內部其實左右派分裂得好嚴重,只係軍政主導權喺哂右翼甚至極右派手上;依種分裂某程度源於「現代猶太人」嘅三大宗族其背景出身及文化影響。

其實好多人睇到以色列嘅仆街嘢,都可以歸哂落利庫德集團同Mizrahim,Ashkenazim反而就係我哋比較欣賞出好多科學家果群。

左派屌以色列時應該集中火力去以色列政府、軍方高層同極右政客,而唔係一腳踩落去反猶個立場度。
我覺得香港人内心根本同猶太佬一樣自私自利 不過香港人比較要面子 成件事唔會做到咁核突
二戰後
以色列立國,啲麻煩友返哂去
咪包容得到
依家醒左識得龜縮係美國後面
讀歷史就係要從中吸取教訓
唔係偏見而係歴史話俾我地知
有D民族根本係有問題
就係唔信耶蘇和平D個套
敵基督
搞屎棍就真
問過偉大祖國未?
連登仔咪係囉
幾多打手
樓主係五毛
好似大慈善家李嘉誠咁幾偉大幾好人
一尾標籤人反猶
一邊扮慘
一邊滲透各國高層
背後操控搞搞震搞屎棍
因為猶太人真係有問題所以反猶太人就被標籤反猶主義?
巴你老母基你老母斯你老母坦你老母個老母!
華人只係太柒發唔到圍者
台灣人跟過日本人係唔同啲
猶太人你可以話係環境逼成,佢哋幾代人都俾人壓迫緊,唔仆街啲都幾難生存
佢地有問題人地先排擠佢
你倒轉黎講
元首是對的
冇錯

例如古中國喺歐洲文獻之中嘅評價相當之高(無論係對於文化、管治制度,定係上乘嘅物質生活),你就知道古中國真係有啲優點係宜家嘅中國人所缺乏,喺明代嘅海軍仲可以打敗荷蘭嘅海軍都仲見到軍事上唔差太遠。去到清代禁用火器以防明遺民造反,由火炮變返射箭,先徹底落後於西方。當然西方喺文藝復興同埋宗教改革之後喺制度上都有根本性嘅改變,呢點亦有助佢哋文明上嘅領先。

總括而言喺古代嘅其他國家眼中,「中國」、「中國人」呢個term 等同上等民族、上等人嘅意思。

「中國」、「中國人」呢啲term喺打完二戰之後仲係好glory嘅名嚟,蔣介石之後仲不斷同共產中國政權爭奪「正統中國」嘅地位,但去到宜家好多台灣人已經唔鐘意俾外國人叫自己做「中國人」,乃至你可能會聽過,有啲中國人出到外國旅行,反而會自稱係台灣人,或者日本人,你就知「中國人」呢個民族所包含出嚟嘅意思,已經發生咗變化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞