programming 想係度問問d野

61 回覆
6 Like 115 Dislike
1. Notepad++同.txt 分別係咩? Notepad++ d人話想打好底 就要用. 係咪真?
2. Java同Javascript分別係咩?邊樣易上手d? 定兩樣都要學?
3. HTML CSS Javascript 我見d人一講frontend 就講HTML CSS Javascript, 次序都係一樣,係咪即係要順序學?
唔該哂,諗唔到開始自學programming一陣 就咁多問題
lm學嘢
1. Notepad++同.txt唔係一樣嘅。Notepad++係一個文本編輯器,你可以用佢打開同編輯文本文件,而.txt係一種普通嘅文本文件擴展名。如果想打好底,使用Notepad++係好嘅選擇,但.txt只係文件嘅擴展名,唔影響編輯器嘅功能。

2. Java同JavaScript係兩種不同嘅程式語言。Java通常用於開發應用程序、網站的後端,而JavaScript主要用於網頁前端開發。邊樣易上手要視乎你嘅興趣同需求。如果你想做後端開發,學Java可能會更有用。如果你對網頁互動性感興趣,JavaScript係必須學嘅。喺某些情況下,學兩樣都可以有幫助,但可以依據你嘅目標逐步學習。

3. HTML、CSS同JavaScript係前端開發三個重要組件。通常建議優先學HTML,因為它係網頁結構嘅基礎。然後,你可以學CSS,以掌握網頁設計和風格。最後,學JavaScript以實現互動性和動態效果。順序可以依據你自己嘅學習風格同需求調整,但HTML通常係一個好的起點。

希望呢啲答案可以幫助你開始自學編程!如果有更多問題,歡迎隨時提問。
4. HTML 同HTTPS 係咪兩樣野黎? 有冇咩位overlap 定完全唔關事?
5. backend Node.js 個.js 係咪同Javascript有關? 好亂
Google啦 做it 狗第一步識google 先啦
我係新人 research咩野
施主回頭是岸
4. HTML同HTTPS係兩個完全不同嘅概念。HTML係一種標記語言,用於編寫網頁的結構和內容。而HTTPS係一種安全協議,用於加密在網絡上傳輸的數據,以確保數據的保密性和完整性。它們之間冇直接關係,但當你建立網站時,通常會使用HTML來構建網頁,同時使用HTTPS來保護網站的通信。

5. "backend Node.js"中嘅".js"確實同JavaScript有關。Node.js係一個運行JavaScript的環境,主要用於後端開發。所以,如果你聽到有人講"backend Node.js",佢意思係用JavaScript開發後端應用程序。雖然JavaScript可以用於前端和後端開發,但前端同後端的JavaScript編程方式通常有所不同。希望呢個解釋有助你理解。
呢啲真係問chatgpt可以答到你
當你問得2嘅時候就知你唔會用google
iT狗第一個就要學識必須有嘅技能唔係邏輯用咩語言好, 係要係網絡上搵到自己啱用嘅資料因為成日試到有bug就要去search 下點樣solved
所以那怕樓主唔google都不如試下先去chatgpt問/youtube search 一下先?因為呢啲問題太多it YouTuber講過了佢哋嘅分別
我好奇心係咪比好多岩岩學programming既人大?
識python夠哂做
睇第一句已經唔想睇落去
門檻太高啦 😂😂 machine learning 呢d 我數學差
Java 同js 有咩分別 呢d弱智野都要伸手
第一條問題你都唔問google,樓主回頭是岸啦
仲有最後一條想問,大家認為要去到邊個位先需要用到MacBook Pro 16寸m3 Pro? 我想maximize 好好利用部機唔想嘥咗佢。
全部google有答案
好自責 買左部機 用唔上性能。 學programming 都好丫
轉學design 剪片,唔好學programming
有興趣定有需要學先?
講真,做曲狗難學易精,有左啲基本既in/out concept ,加多少少event 同iteration 既經驗,所有既language 萬中不離其一
我覺得我浪費左一部好機 M3 Pro MacBook Pro 16寸對唔住屋企人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞