英智庫指移英港人近半無業

275 回覆
83 Like 34 Dislike
英國政府於 2021 年 1 月 31 日推出 BNO 移英計劃,英國內政部上月 14 日發表最新統計,截至今年 6 月已接獲 182,600 宗申請,超過 15 萬名港人抵達英國。最近一份由英國政府資助的研究報告發現,幾乎所有受訪港人都打算永久居住英國,但不少人在求職上遇到困難,不少在職人士認為其工作與技能、資歷不符,近半人認為移英後財政及生活狀況轉差。研究員促請英國政府提供更多支援,令當地港人能更有效地貢獻社會。

https://hk.news.yahoo.com/%E8%8B%B1%E6%99%BA%E5%BA%AB%E6%8C%87%E7%A7%BB%E8%8B%B1%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%BF%91%E5%8D%8A%E7%84%A1%E6%A5%AD-%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%89%8D%E6%9C%AA%E7%8D%B2%E5%96%84%E7%94%A8-%E4%BF%83%E8%8B%B1%E6%94%BF%E5%BA%9C%E5%A2%9E%E6%B1%82%E8%81%B7%E6%94%AF%E6%8F%B4-071539279.html
又ban一個
個班戰後既後代同第一次移民潮上位既吹水佬根本係英國搵唔到工。佢地好鐘意打飛機串鳩人地做野唔夠佢地快,咦,再睇睇做咩,原來失業。
果班友10個有9個都帶成千個過去
洗撚做咩
貧窮限制了想像
點解咁有錢架..
我幾層樓收緊租,職業應該填咩好?
職業:業主
移港大陸人有無統計過?
有 fd 揸住3000個過去嘆世界, 重做野
呢挺人喺加拿大Vancouver, Richmond 果邊仲多
其實唔奇,有專業學位嘅都可能要搵成年工,仲要好多人好簡擇,未必上番藍領工
少數姐,靠儲蓄過唔到世
近半人認為移英後財政及生活狀況轉差
=另一半人認為移英後財政及生活狀況一樣或轉好
搬運工
唔係洗唔洗做既問題,係想做既工in唔到,即係能力問題。
有好多做KOL算
一半港人無業,但9成有車有大屋,享受退休生活
無工開又無錢既就一早返左香港啦
賣咗香港層樓,計過係英國十年唔使做都得,仲有閒錢打本比老婆開店賣手作仔,
而家打工為咗建人際網絡,消耗時間,
返緊工既港豬唔會明,留港豬記得做黎生啦
唔駛做樓奴,真好!!
兒子?
賣咗香港層樓仲洗喺英國打工?
大把喺TESCO過日辰的香港該間屋大過個Manager
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞