中國複製生物貓告捷!領先技術震撼美學界!美網友反冷淡:美國早不是中國人的對手

63 回覆
4 Like 63 Dislike
幾時有識講野嘅合成獸?
全世界開始出現貓患, 複製貓黎做乜撚嘢
黃絲真係好丼底
其實用"道德"做理由真係好弱智,完全阻礙科技發展,如果當年唔係成鳩日話複製人有道德問題,依家d器官移植已經完全唔係問題,甚至可能好多絕症都一早研究到點醫
我信係真
因為個技術一早就幾十年前通哂天
成功率同實用價值問題
得中國班窮撚科學家
係咁為Funding乜都複製一餐

其實人類胚胎佢哋都複製咗
問題係長大得到?衰老得幾快?有乜意義?

非常同意
其實唔出奇
好多人真係以為中國好廢
其實科研好多領域好勁
生物科技/AI 等等
出名既AI科學會議中國人作者既名係最多
尤其係中國ethics approval唔會好似西方咁
量產香肉
中國人定中國?
中國人就只係奴隸
我信基因改造技術,複製等支那係勁過美國

美國太多左膠撚道德撚宗教撚倫理撚阻頭阻勢
不嬲都有人工子宮架啦真係到必須嘅時候要規模化真係三兩年嘅事
移植大腦嘅技術好似仲未得
但某程度上不停複製同一個人
算唔算永生?

複製到生物 但複製到記憶?
唔關事,係太多複製技術嘅Top class專家造假,例如韓國複製牛之父黃禹錫,成功咗之後韓國開哂綠燈有專屬法律畀佢整複製人,點知佢05年複製人造假論文畀鬼佬揭發

仲有好幾單同類案件,再加埋CRISPR嘅出現,器官培育已經唔使成個人去複製,成本低+人道
複製生物衰老快呢樣嘢純粹係誤傳嚟,多莉早衰只係當年技術唔成熟/手震整得唔好,依加嗰堆生物大部分都正正常常
呢d只係一部份姐,睇tony mok訪問都有講依家好多cancer向嘅基因改造研究都會有道德框架,你要make sure隻基因係同人體改造無關,但係其實完全對人體冇害,只係又係d"道德"問題搞到d研究要多好多時間同埋做少好多野
水母
鬼叫美國太多道德規範, 依家仲要有埋woke 同 blm 文化一齊玩
無道德嘅根本唔算人
所以有發展都不能叫人類發展

同埋無道德其實燒到埋身可以好恐怖
例如捉咗你全家去做實驗咁
又自煮...
病毒技術一早震驚全世界啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞