氣管敏感睇極醫生都斷唔到尾

82 回覆
16 Like 2 Dislike
寫代禱信就會自己好
其實我都唔係好知係感冒未清晒定點,先咳成個月咁多之前都無咁誇張
聽日準備睇第五次中醫希望食埋呢劑藥就好返
https://youtu.be/PpS1BHxVdw0?si=U7gCk-L8Ze2cSLiS

RELVAR應該幫到你(處方藥物)
之前食麥盧卡蜂蜜就好咗
煲鱷魚/海星/海馬湯
去睇醫生
俾個醫生屌話根本無
所謂氣管敏感呢樣嘢
我之前都係咁,肺炎之後咳足全年都唔斷尾,
近排好返曬,無食藥,純粹想咳果陣死忍住唔好咳,忍足一個禮拜之後就會無事,長期唔斷尾係因為你不停咳果陣會整傷條氣管,所以斷唔到尾,忍住唔咳就可以比條氣管recover
咁係乜嘢
same
咳咗幾個月 睇咗幾次醫生都冇乜用
其實去空氣好既地方就會冇事
咁你話點算
西藥:快但破壞性,亦治唔到根
中藥:嫌慢,治到根都冇用,因為源頭解決唔到

結論:移民

我都冇晒鼻敏感啦,同運動冇關
睇開兩個中醫都work
食兩三日藥就見效
臨考DSE前試過
晚晚半夜都咳醒
睇幾多次醫生 飲幾多咳藥水都冇用
咳左三個幾月
之後去完個grad trip就好返
可能外國空氣好真係幫到
一轉季就發作,辣野同凍野都無介口,咳到甩肺
「氣管敏感」一字不僅簡單易明,而且是生活常用的詞語,但實際上並不是一個醫學名詞。有別於哮喘,「氣管敏感」並不是一種病,只是一種徵狀,即是指患者因吸入性的致敏原或環境轉變,出現氣管收縮及發炎(氣管發炎)等敏感反應,出現咳嗽、多痰或氣促等情況。
有冇check下會唔會鼻竇炎?
有架話都係會咳唔斷尾
邊間
就咁啪定沖水飲?
天水圍 陳輝林
佐敦 駱嘉熙
個人經驗早一兩年又係咁唔停chok住咳,睇左好多醫生都醫唔好,間房都成日吸麈同有用空氣清新機,之後有個同事介唔去左秀茂坪一個老醫生睇,佢打針+㲋藥就確實好返,但係佢話呢啲氣管敏感咳唔知致敏源係乜就好易會咳返,結果係連續半年都係咁咳下睇完佢又停下隔一輪又咳過,直到某日行過百貨公司見到有抗菌備長炭被特價於是就買左張試吓,結果換左張被就到宜家都未試過返發
建議樓主可以試吓換過啲新床上用品可能有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞