年宵攤位---大學三年級張同學:「年宵為港人傳統,不受港人北上影響」,主要售賣 Board Game

73 回覆
10 Like 47 Dislike
正就讀大學三年級的張同學以12,000元投得近天后的8號乾貨攤位,主要售賣自家設計桌遊(Board Game)。他指,今次第一次與幾位同學合資籌辦年宵,預計成本為5萬元,「已經幾年無乾貨攤位,如果呢幾年唔玩,(將來)可能無時間,所以試下。」

他表示,對生意額有信心,因為行年宵為港人傳統,不擔心受港人北上消費影響,「唔會話返大陸就唔行,可能都會八掛睇下。」被問到新增國安條款,會否感到壓力時,他指,會對此壓力,但不會特意避開政治議題,「始終唔知佢個標準拿捏喺邊度,究竟我做咩係有問題,好多時要查詢或者問。」

原文網址: 年宵2024|維園乾貨最貴4.9萬較2019跌三成半 大學生競投賣桌遊 | 香港01 https://www.hk01.com/article/961407?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
又係訂淘寶貨

最後機會
出黎返工無得話染就染
啡金之嘛
師兄清朝人? 咁都叫標奇立異
讀咗十幾年書冇得染髮,出黎做野又唔係份份工有得染,就算有得染如果interview 撞正你呢啲撚屌做HR又準備等通知in下份
又當香港人水魚,賣淘寶野
張同學輸少當贏
成世人得大學果幾年有得染
到時咪又係上曬去深圳
2024都來緊喇
大學生三粒字都好酸就好心檢討下自己先啦
管你管撚到嘅野吧啦,死廢老
如果賣自家設計board game真係有興趣去睇下
80年代大學生=發大財/光宗耀祖/冚家富貴

現在2023年
你去交智商稅

利申:不了
自家設計呀
呢啲有版權香港唔可以賣
唔通等到無哂頭髮先染?
其實年宵攤位年年都大把侵權野放係度賣無人理
唔係黑髮見都廢事
dse 專出垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞