裝修糾紛 請教咁多位大佬

101 回覆
1 Like 28 Dislike
開左工一個月淨係完成左打拆,我地上單位睇進度先見到裝修公司好多野做錯左,所以先要求中止合約,當時現場得一兩包水泥,裝修話就算現場見唔到,佢地訂左料,都係入我地數
揾專業人仕。
要佢按市價嘔晒出黎
車上單位門口
再攞去賣
淨係完成左打拆同埋兩面砌錯嘅牆
仲裁點講
有,證明佢真係訂咗料
開名咩啦
之前已經俾左好多錢搵律師問意見同埋出律師信俾裝修,但無用。之後再搵民政嘅法律咨詢,個個都只係話好睇個官點判。問極人都係好模棱兩可,所以先睇下會唔會有大佬有經驗指點下
仲裁都已經判左,我相信仲裁判得都應該係因為對家證據夠齊單齊盛先會叫你比埋3萬幾
仲裁判咗冇計喎
裝修佬真心全部仆街黎
錢就俾咗,拎嚟扔都好
間公司做錯野第一步係要佢跟返圖搞返掂佢
唔係一黎就話中止合約
除非你搵到合約上有漏洞,如果唔係人地有單有據你好難唔比錢
宜家分歧 係咪只係呢三萬幾物料錢?
定係你想反索償?
本身係意反索償,係裝修公司一直咬實唔放,而家打算入禀small claim, 想請教有無人有經驗
Small claim 無律師代表
但係 伸索書、證人供詞、反伸索書 無話唔可以索取法律意見

用你角度嚟講先

首先去小額庭填 form
準備 伸索書
法庭會送俾對家

第一次會有主任見你地雙方
聽你地對案件陳述
問吓你哋會唔會和解
有時聽完主任講都知自己有冇勝算
教你地下round 要準備咩
最後見一見個官

唔好諗住睇戲咁
突然拎份新文件出嚟整個反高潮
所有證據要開庭前送到法庭同對家度

裝修公司唔同意你嘅索償
會續項回應
另外會反索償你三萬幾
裝修公司應該要提供計算方法
你可以要求單據、物料現狀及流向等

咁樣來來回回
起碼六七次先可以同意晒案情、證供等
先會拎俾官判
難聽講句,對家都唔係咩好人,洗錢送得走瘟神咪當跌咗錢。如果夾硬撐到底,之後人哋用陰濕招玩你都幾頭痕。
唔該哂 大佬你講解得仲詳細過小額庭啲職員🙏🏼🙏🏼🙏🏼
我地起碼可以再諗下點搞啲文件,再問多句,小額庭可唔可以overide 仲裁?因為我地就係唔服仲裁先打算直接入禀小額庭按合約搵果間仲裁係慈善機構,唔係HKIAC
我地都驚,對家講到話唔賠可以強拍我地間屋

對方唔執的話 自己搵人黎執 再比返張單佢要佢賠
而家樓主自己中止合約點都係蝕底的一方
我唔識,你要問律師
我連仲裁、調解都未識分
🫨 都唔該哂先
如果輸十個八個就算啦,果度小小錢可以食得安樂茶飯都抵既

如果第日遇到有D有交帶既,跟得好既,D細數由佢啦😉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞