長者福音!九巴為500部巴士增加關愛座 每部多兩張

169 回覆
19 Like 606 Dislike
https://www.am730.com.hk/本地/九巴為500部巴士增加關愛座-正申請車站額外裝300座位-附名單-/410792?ncid=referrals_socialseed_yiyfgxndqb0

本港公共交通早年引入關愛座文化,希望宣揚乘客的讓座文化,惟近年往往因社會誤解而釀成很多紛爭。早於2011年在每輛巴士設置4張關愛座的九巴,為加強推廣關懷乘客文化,將為現役500部巴士增設多兩張關愛座,有關巴士將集中行走長者使用量高的路線,並在車頭張貼「關愛座×6」的標誌。

幾時有長者專用巴
支持連司機位都轉哂做關愛座
又有多啲乘客被人批鬥
2蚊專用

2蚊只可以坐呢款巴士
佢地上到車,咪又係叫坐緊非關愛座嘅人讓位俾佢
床蝨座
幾時有長者輾壓巴
2蚊車,差價後生仔女稅收支付,唔會輸嘅策略,我係九巴會成車關愛座吸廢老坐一兩個站
批鬥lvl up
問題係D老野唔鍾意坐關愛座,覺得自己仲後生行得走得,唔想俾人睇到要坐關愛座,好多時都係坐普通位甚至走上上層坐
應該下層全部關愛座
上層就比返工人仕
企位劃哂比後生仔/學生哥
姐係話普通人又少兩張凳坐
其他人唔撚洗坐下層啦
全層都做晒關愛座啦
後生仔同屋企個老人家出街都唔知點算好
同佢一齊坐關愛座?
定係分開坐,一個坐關愛,一個坐普通座或企?
明知批鬥座造成社會矛盾仲要整多啲,邊條豬閪諗出嚟
真係有時 點解專做一D市民反對既事
d老餅特登有關愛座唔撚坐
霸鳩其他位搞到其他人冇得坐
後生坐關愛座又拎手機影
$2 大客黎,你搭曬成程先收你十幾蚊,佢地搭一個站就收十幾蚊,流水咁收法,可以收多一倍錢
取消晒$2俾成個下層關愛座你又點話 
廢老城市當然要廢老專巴
批鬥大會啟動
有啲賤種專登唔坐關愛座 搞到成卡坐爆晒 但就突咗兩個關愛座出黎

見到啲唔坐關愛座扮後生嘅老骨頭一定要大大聲批鬥佢 幾廿勾喺度扮後生 叫佢死返去坐關愛座
幾時強制性2 蚊客嚴禁上樓上
睇佢地腳都震曬仲要行上樓上,又行得慢塞鳩住後面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞