VTC職業訓練局2023年討論區[2]

129 回覆
2 Like 1 Dislike
歡迎各位繼續討論
每日關注VTC幾時開Asso
你讀?
吳宗錡你幫VTC爭取
香港專業教育學院的 電腦及電子工程高級文憑 課程是全港首個基於Project Based Learning的課程獲得香港工程師學會認可。
該課程採用PBL評核方式,取代絕大部份傳統的考試形式。
學生只須完成專題及作業,通過評核並取得學分。此課程的認可使學生成為香港工程師學會仲會員的資格。

識揀一定讀政府野 ive cee
政府同業界認受性最高
asso都就嚟俾政府淘汰
冇考試,得project對我來講重辛苦
搞清楚先
其實就算asso/hd好多科本身都有assignment+lab+project+考試

cee冇考試姐係比人地少左考試呢part
workload直接減少
有冇人發覺IVE嘅IT科分到好似大學咁專唔係QF4應有嘅做法?
根據vtc網站:https://miao.vtc.edu.hk/tc/nls-admission/vpas
以下既IT hd黎緊9月會開始招收中國人,畢業後可留港工作,即是會同香港畢業生爭工作,相信到時人工一定會被大幅拉低。

報左呢d科既同學因住畢業乞食,自己睇路。
咁我讀HKCC IT,咪都等緊乞食?
不要說了。IT畢業中年乞食。
宜家都開到聲連i大都要正名做大學 推行職業導向
仲讀其他cc/太空既asso真係冇出路
準備 quit asso 返黎讀se 🤧🤧 哭L左入左space engineer 想year2 讀CS 點知year 1 D野閪到傻
跟本唔L係讀緊IT
科program 又係D勁L basic 個D
淨底啲科又完全冇興趣 🤧
我寧願學埋network 同operation system ,databases 都唔想讀而家個對🫠
讀ive電腦及電子工程hd仲好 撈工程又得撈IT又得

畢業有晒例子升港大科大 八大既電子工程 電腦工程 資訊工程 連computer science都升到

呢科仲要成個hd冇考試 相對易讀易拎高分
仲要通過左要有香港工程師學會認可
小弟都係program ce 真冇興🤧

小弟知 本身有code底 本身友中學就一直學

se出年開始收大陸人,畢業可以留係香港就業。
黎緊九月仲讀IT既hd相信畢業人工比大陸人會大幅拉低,自己諗清楚。
電腦及電子工程cee hd 唔收大陸人 唔怕畢業人工有保證

IT讀軟件 CEE讀軟件+硬件雙修
起碼有門手藝 唔怕比AI取代

CEE係近IT既工程 IT同工程兩邊都做得 出路闊
機電署 水務署 OFCA OGCIO HKPF 有關電子工程/IT既政府部門都做得
另外中電 港燈 地鐵既工程都做得 仲有大量上市公司
呢科工程冇地盤 唔洗日曬雨淋先 身體都健康d

成個hd都冇考試 以功課評核就畢到業並通過香港工程師學會認証認受性高過其他自資學店

升學率仲要高過assocee每年一車車送入cee附屬學院ust
同樣入到晒八大教資會資助學位 有晒紀錄仲可以升讀IT/computer science
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞