痔瘡撚、便秘撚、肚瀉撚 同我入黎

12 回覆
11 Like 6 Dislike
見到唔少post 都講有依d情況,試下跟我個方法。

痔瘡出血: 戒食牛肉、刺激性食物(重味度、辣野),千期唔好空肚食。

便秘: 早上飲凍飲。食乳酪、生冷野

肚瀉: 早上食暖胃易消化既野。多食熱野、飲熱野

利申: 自己醫好自己
有效既話,返黎幫推。我仲有其他發現。
今餐食乜好
千祈唔好空肚食嘢
請講
有時會又便秘又肚瀉
即係之前便秘左一段時間, 啲大便變硬, 再食生冷嘢就又會瀉, 肚痛又痾唔出
最後好辛苦咁去到, 先硬後爛
正常腸道用疏果、乳酪都有效。如果真係排唔到便,食d易產生胃氣既食物,例如花生、飲可樂。
腳痺、抽筋: 生果或重糖分食物 同 豬肉 唔好一齊食,屋企有老人家或者自己有以上情況留意下有冇同時間食依d野。

仲有其他發現,人多再講。
果糖代謝過程會令尿酸升高, 食紅肉都會, 可能痛風都會腿抽筋?

不過雖然話食生果有益, 但易高糖份, 老人家其實唔好食太多
飲牛奶會痾多d屎
隔日飲一盒包冇便秘
免費俾埋方法都冇人理🥱,d人鍾意開post 講自己痔瘡便秘多過真係解決問題。

我都係收皮算。
痔瘡唔戒fibre你都係收收皮先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞