喺歐美,有床蝨嘅地方就會有佢哋 - 幪面獵人

15 回覆
15 Like 3 Dislike

Reduvius personatus,aka Masked Hunter。
佢哋之所以有依個朵係因為佢哋重係若蟲 (https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8B%A5%E8%9F%B2) 嗰陣,會用灰塵偽裝自己。Masked Hunter 鍾意啲乾燥嘅棲息地,佢哋原生地喺歐洲,後來意外地被帶到北美。喺南非、加拿大大部分地區以及美國西北部嘅高沙漠地區 (High Desert) 都可以搵到佢哋。

Masked Hunter 係小型節肢動物嘅捕食者,獵物包括:潮蟲、草蛉、蠼螋、床蝨同白蟻。Masked Hunter 唔會吸食人類血液,但喺處理不當嘅時候佢哋會出於自衛而咬人。咬傷可能會好痛苦,但係 Masked Hunter 並不攜帶恰加斯病 (aka 南美錐蟲病),依點同佢哋有時被誤認為係 Kissing Bug 唔同。

喺眾多床蝨捕食者入面,佢哋係食得最多嘅一群,甚至可能已經進化到以床蝨及其同類為主食。但係噉樣唔代表養 Masked Hunter 就可以解決到床蝨問題。不過,如果有唔少 Masked Hunter 喺你屋企出沒,即係代表你屋企提供到充足食物畀佢哋,亦即係好有可能你間屋已經被床蝨入侵。
淘寶有冇得賣
呢隻個樣仲核突
核突但唔咬人,仲想點
就好似英國d garden, 有fox 就無老鼠一樣
誤會左係kissing bug
要番去讀過
fox 本身都會傳播病菌,好過老鼠但唔係冇害
養鹽蛇好過啦 係有時午夜叫春好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞