2024 社工master 討論區

301 回覆
3 Like 19 Dislike
未呀,只係收到email 話有provisional offer
有冇人知 poly msw 面試 有咩要注意 同可以準備得好啲
巴打 可摸以講多少少?
我八大 唔過3 但有2年ngo經
有無巴絲打知道如果八大 gpa唔夠3 係咪報非3大既master都收得皮?
都係d 英文介紹(但未必直接就咁叫你用英文介紹自己,可能係用一d野代表自己)
信心
最重要係你有咩能力抱負其實係令到人地覺得你適合呢行/呢行有你係好事
gpa唔夠人高 唯有係面試同ps到比啲心機
你經驗仲多過我!
巴打係讀緊定咩?
讀緊 咩都試下 俾啲自信就可以
做咗4年ngo ,都未有消息
可能我嘅field 太冷門啦
亦都唔打算為咗要個offer 而砌一篇討好嘅personal statement

不過我都轉咗行
對ngo 心灰意冷咗
見得太多垃圾社工

如果今年再冇offer,應該以後都唔再諗住再報
唔會再入返去ngo
報咗中大,係third round頭報
有冇人差唔多時間報咗?
今日check系統lock咗即係點
明白你所講
好多社工冗員
係鎖咗邊樣?
Amend唔到,入面啲資料灰咗改唔到
你個amend系統係唔係都比佢lock咗改唔到野?
本身都會鎖,二鎖三鎖應該係upload唔到資料同埋改唔到referee
鎖係咪代表review緊你資料?
好似話三鎖基本上就會派offer
有冇人今日in咗poly? 可唔可以講下自我介紹幾耐同問咩?
你係三鎖左?
2分鐘英文自介
抽1個category
再用category入面嘅嘢形容自己
例如抽飲品 你可以用牛奶/茶介紹
介紹完再講社工value
想問value 係咪嗰7個?
其實好free
sw mission/vision/value都講得
大家內容都大同小異 想幫人 想做得更好 想喺邊方面發展
我諗最重要係有誠意 流暢
我都係差唔多時間報 除左11月中個邊叫我補返少少文件就無消息
已經有6-7年社福工作經驗同搵左兩個老細同Professor 做referee..
可能ps寫得差同degree成績麻麻..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞