元朗尚悅屢掟「屎彈」鐵棍垃圾 住客批管理處懶理:幾乎掉到個仔

22 回覆
13 Like 1 Dislike
元朗尚悅屢掟「屎彈」鐵棍垃圾 住客批管理處懶理:幾乎掉到個仔
元朗發生高空擲物案,屋苑「尚悅」今早(5日)疑有玻璃物件飛墮低層一單位平台,驚動警方到場,幸無釀傷亡。該單位住客陳先生事後向《香港01》透露,租住一年以來飽受缺德住戶折磨,不但有包住懷疑大便的紙張掉下、亦有鐵棍狀傢俱,今早更天降懷疑玻璃煙灰缸,「個仔上次行出嚟(平台),就兩枝嘢飛落嚟,幾乎掉到(個仔)!」他屢向管理處投訴無果,求助區議員亦愛莫能助,只能無奈報警。陳先生炮轟涉事管理處「懶理」,唯有另覓新居保障妻兒愛犬安危。

今早疑有煙灰缸墮下,四圍滿佈玻璃碎。(讀者陳先生提供)

陳先生與妻兒一家四口連同兩隻貴婦狗,約一年前以逾2萬元租住「尚悅」一低層單位,滿心歡喜以為單位包含700呎大平台,能讓小朋友及愛犬有更大活動空間。詎料入住首天即飽受煎熬,有缺德住戶不時高空拋擲垃圾,平台滿地紙巾、廢紙、內褲、拖鞋及杯麵等。他曾打開部份紙張查看,赫見內有疑似指甲、腳皮,甚至是大便的穢物;更曾有疑似晾衫用的棍狀物擲下,令他們一家不敢貿然再出平台:「個仔上次行出嚟(平台),就兩枝嘢飛落嚟,幾乎掉到!」連狗狗亦曾誤食垃圾不適。

由於加建簷篷或涉僭建,雖然陳先生一家並非業主,但長住等同自己的安樂窩,故過去一年來不停向管理處反映,對方卻懶懶閒沒有主動跟進,更要求他不要裝設閉路電視,「話唔可以拍到公家地方!」他亦曾向區議員求助,對方指事件雖涉及刑事,但難以追究,愛莫能助。及至今早9時半,平台又傳來砰一聲巨響,陳先生查看下發現一個煙灰缸,四周滿佈玻璃碎,樓上傳來一聲「仆X啦!」他下午通知管理處派員到場,對方建議報警;陳先生亦有感事態嚴重,決定報案求助。

+5

陳先生批評管理處對屋苑有人高空擲物一事置若罔聞,「佢哋唔肯做嘢!」雖然最後驚動警方,但相信一時間亦無法出現曙光,故已另覓新居保障一家及愛犬安全,不用再花錢卻得物無所用,甚至終日活於惶恐之中。警方證實於今日下午約1時39分接獲相關報案,人員到場後發現約5厘米乘4厘米的玻璃物件,將案件列作「高空墮物」處理,暫時無人被捕。

原文網址: 元朗尚悅屢掟「屎彈」鐵棍垃圾 住客批管理處懶理:幾乎掉到個仔 | 香港01 https://www.hk01.com/article/958557?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
原文網址: 元朗尚悅屢掟「屎彈」鐵棍垃圾 住客批管理處懶理:幾乎掉到個仔 | 香港01 https://www.hk01.com/article/958557?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
連登仔:都係公屋好
叫你唔裝cctv就唔裝? 裝個針孔攝錄機影撚住上面啦 on9
影到又點? 佢直接屙尿落嚟你都冇佢辦法
元朗國唔計
一時又話公屋隔籬左右都係白卡廢老
事件不涉囯安
唔理lu
知道邊個都冇辦法, 你檢討下啦
小五同老豆and 啊妹返大陸, 係shenzhen坐大巴去一個叫英德ge地方, 搭上駕大巴之後, 吾知食過d乜and 飲左好多水, 忽然間又急屎又急尿, 而且駕大巴無toilet, 我同我老豆講好急尿(吾敢講急屎), 佢就話:大巴會停係d加油站比d乘客落車去廁所ga, 你忍下啦. then 我死忍爛忍, 忍到個加油站. 但係, 個司機話:最多停5分鍾, 我又同我老豆剩係講急尿, 所以我去到個廁所only 痾尿, 我痾尿ge時候, 用力得制, 屎忽Bit左d屎出黎, 呢個時候, 駕車都就黎開, 無辦法, 唯有上住車, sin.
特色單位既特色黎
好勇武嘅保安去左邊
租姐 大不了咪搬
個平台全部都係垃圾咁過癮
係咪死煙剷成日臭到人
住公屋預左架啦
2萬蚊租
點解袋野咁臭佢都敢打開黎睇
石房有果頭?
唔上東張 呢班人點會肯做野?
對於元朗人嚟講呢啲小事啦
元朗區黎計都唔係豪宅喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞