大量以色列坦克比哈馬散打爆

43 回覆
16 Like 16 Dislike
幾勁

睇得出訓練有素

以色列坦克唔係部部都有裝aps,最尾果部雌虎裝甲車就見到無,不過就算無aps 都未必打得穿

裝備落後成咁,打全球數一數二最先進既裝甲部隊,已經打得好好

呢d 片我真係唔敢post,費時比人屈哈馬斯打手
著火唔代表爆喎
以色列坦克,裝甲車,連兵車,係全世界數一數二頓位最重,量厚甲同保護性最強
整到拍戲咁 最後咪比人sm
坦克同IFV都未識分
有裝畀有履帶就叫坦克
RPG爆一爆就叫打爆
噸位
https://youtu.be/6uD84dG-JAY?si=aWu6t0xZhr-r0X4v
IDF有Trophy APS, 攔截咗定打入左條片係睇唔出
最後個句係咪粗口嚟
但唔好之處 就係主動防禦一爆 附近自己友既步兵好易同粒反坦克彈一齊被Team kill

所以都解釋左以軍裝甲附近 唔多見有自己步兵保護 睇下坦克既死角
尾二果部裝甲車,咁近打中側邊,應該頂唔住?
戰爭就係咁 兩邊你來我往互殺
問題係
當迴狗殺以色列人既時候 班左媒扮撚哂盲
而當以色列反擊 班左媒大大聲屌係屠殺
idf出左tweet confirm左有啲係全車人陣亡
馳車裝甲質素其實好一般
因為以色列裝甲治金技術唔掂
美國英國都唔肯賣技術俾以色列

所以只有不停疊甲,疊到70噸
將引擎擺前面順便擋彈
馳車疊到70噸,實際防禦水平
只係m1a2 早期形
有火球唔代表目標被毀

四、提升全面防護力的MK-4

(一)住民地戰鬥型態為研發考量:根據多次以巴衝突累積的經驗認為,未來可能遭遇的戰況將不再是大隊戰車的正面對決,而是行蹤飄忽不定,攻擊可能來自任何方位與距離的住民地戰鬥,因此加強全方位防護力極為必要。MK-4改善了駕駛座視野,重新設計底盤以加強抗雷能力;戰車正、側麵包覆最新的第三代模組化複合裝甲,體積因而較MK-3略增,外型大幅傾斜且尖銳,砲塔頂加裝厚實的裝甲,以抵擋攻頂武器。

(二)動力提升:MK-4換裝GD883渦輪增壓柴油機,搭配德國RenkHSWL-295自動變速箱,每分鐘2,700轉時可輸出1,500匹最大馬力。由於推力增加,機動性也大幅提升,最大路速可達每小時60公里。

(三)火力與射控系統:配備120公釐滑膛砲,加裝新型自動裝彈機,由微處理器控制、電力驅動,可容10發主砲砲彈。射控系統是改良後的紅外線熱影像儀、第二代電視攝影機與雷射測距儀;觀測系統與砲身穩定裝置更精良,即使目標快速移動也能鎖定摧毀,甚至還能射擊直升機。

(四)戰甲車專用的銀盾系統:值得一提的是,MK-4將加裝專供戰甲車使用的銀盾主動防護系統。該系統完全自動化運作,隨時對戰車周邊環境進行預警監控,一旦偵測到武器來襲,便自動啟動榴彈發射器,以密集彈幕擊落來襲武器。銀盾系統分為偵測與攔截硬殺兩部分:

1. 偵測部分:採凝視陣列負責車體前半球的預警;另兩面天線則位於砲塔後方的儲物籃,負責車體後方的警戒。

2. 攔截硬殺部分:則為兩組具再裝填能力的多管榴彈發射器,能應付360度的全部水平方位目標。
影片個d唔係裝甲運兵車或者協同作戰車輛咩,唔係架架都叫坦克bor
兩邊都血流成河就好
可以FM 200滅火
因為架D坦克同裝甲車真係畀RPG打爆咗......面果層油潻
無得叉電唔夠電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞