[LIHKG] Galgame推薦及討論區 103 我們的戒色協議(一個月) 夜勤病棟重製

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
其實年紀去到咁上下,真係買到無咩野好買
https://lih.kg/3551609

Real
全部都巧色
米色拉
一返到香港啲天氣好唔舒服
買左堆gal game返黎開心仔
睇呢D 0n9新番真係睇到人都傻撚哂

都係以前School days好睇好多
打丁真係慢性自殺黎,加速自己未老先衰
https://lih.kg/3541433

日經
新人留名

岩岩推完GINKA,想趁隻game出咗冇耐,勸各位未買嘅巴打唔好中伏,建議買其他galgame好過,以下內容冇劇透,請安心食用。

如果以10分為最高,GINKA呢作最多俾5分。作為全年齡作品,基本上劇情決定隻galgame嘅上下限。明明作為前作嘅ATRI寫得幾好,唔係好明點解今作可以寫得咁差。

故事一開頭雖然都係啲用到爛嘅idea,咩主角去搵消失嘅青梅竹馬呢種套路我相信各位大佬都睇唔少,不過日常都仲寫得正正常常,至少我係有耐性咁樣推落去嘅。之後一返去主線度,故事嘅敘事手法只可以用亂七八糟嚟形容。明明前一秒生死決戰,下一秒同我插敘補設計補回憶???故事前半部份都仲可以接受,但係自從某個神秘角色加入咗之後就特別嚴重。成個故事嘅走向就變咗做加設定->圓設定->加設定->圓設定嘅loop。先唔講啲設定合唔合理,淨係堆新設定一個一個咁嚟,我可能都未消化完上一個設定,下一個設定就已經嚟緊。講白啲,我推完成隻game,有啲設定我都搞唔明佢up乜9。

作為一隻galgame嚟講,GINKA喺講解故事呢方面都算勉強合格,至少佢講解咗一個完整嘅故事。不過,成個故事對女主個人描述少得可憐。故事後期對女主嘅心理描述居然係用一兩句講下就算,女主嘅行為就好似神經病咁話變就變,冇咩邏輯可言。感覺上就好似作者寫唔落去,強迫你理解女主後期嘅行動,然後求其塞個結局就當寫完。睇完之後,我可以話心中毫無波瀾,至少ATRI完咗我都叫為男主同ATRI開心咗下,GINKA完咗我只有種「吓,完咗啦?」嘅感覺。

CV同插畫係唯二可以讚嘅地方。長谷川育美配嘅Ginka的確好可愛,其他cv都配得唔錯。如果冇Yusano嘅插畫,我覺得自己根本冇可能挽完成隻game,但係720P嘅畫質就係浪費咗咁高水准嘅插畫,我打開隻game蒙到仲以為自己近視又深咗...

或者係ATRI俾我嘅驚喜太大,令到我對GINKA有太高期望。不過無論巴打你係萌新定大佬,如果你未買GINKA,我都建議你搵其他game好過,至少它對唔起156蚊嘅價格。
玩完arise DLC
算不過不失,前半幾悶,後半還ok
見巴哈踩到一文不值咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞