鄭雁雄:愛國者有公認標準 反中亂港分子不會有參選機會

18 回覆
0 Like 11 Dislike
咁就唔好扮啦 又想獨裁又想拎民主社會著數
on9
michael做過咩?佢唔愛國咩?
公認標準? 有冇CHECKLIST
支持李克強做下任主席叫唔叫愛國?
話緊你呀
田北晨同佢d黨友
政府舉辦有關完善地區治理的研討會。出席的中聯辦主任鄭雁雄致辭表示,要「徹底終結」反中亂港分子經選舉進入特區治理架構的歷史,並要體現在選舉全過程,表明「如果唔係愛國者,甚至係反中亂港份子,就應該連參選資格都沒有」。

鄭雁雄又指,愛國者有公認標準,包括真心維護國家主權、安全及發展利益;尊重和維護國家根本制度及特區憲制秩序,以及真心維護香港繁榮穩定,而要判斷愛國者,「既要聽其言,更要觀其行,既要睇表面,亦要睇實際,不可能昨天還在反中亂港,或者所屬政團還在反中亂港,今日喊兩句口號,就搖身一變,成咗愛國者。」

鄭雁雄亦提及,允許並歡迎「有錯失嘅人」轉變到愛國愛港立場,但確認轉變「要時間,要睇行動」。

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20231031/s00001/1698737876869/
驚輸驚到暈
國安呢
點解反中亂港份子唔洗拉,唔俾佢參選就夠
好危險喎
公同字都自己party 玩唒叫公認標準?
滴至軟入到立法會
但係新思維又入唔到區議會
咁姐係滴至軟係咪愛國者
一句說話就剝奪政治權利終身
真係審都唔駛審,完善法治
咁話,甜二笑呀
係佢地眼中
姓田既同反中亂港份子冇分別
選嚟嘥錢
田二少:

小圈子選舉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞