2K 144hz 定 4K 75hz?

72 回覆
98 Like 202 Dislike
可能巴打你好眼力
而我又係廢眼s
我揀4k 160 ips
用緊OLED做mon
2千小時仲未燒印
34寸 2k144hz ultrawide
game先多支援高dpi
除非舊到仆街 十幾年前嘅game就多數冇
唔打機嘅話,4k 60Hz都贏2K 144Hz
如果你揀4K就上埋144啦
Frame rate你都可以自己向下調整

利申用緊色準mon (都有打機但主力for 返工嘢)得60FPS
有無介紹4k 144hz 27吋左右
上面部31.5太大 無位放
唔貴喎
呢隻唔開胃
暗+35%霧度
換埋 razer 4k mouse 會再順滑多少少
睇下先
8k 60hz
買左面個隻 65w type c仲平200
ching oled用緊邊隻推薦?
想要32 / wide Mon
近幾年4k 跌得快。 如果唔急既可以用2k144先 1k左右。用幾年再4k 144 果時隨時2k都買到
你用開144hz 突然轉返 60hz 係會感覺卡卡地,你無個習慣係到就咁對比梗係唔知,就好似電話mon 啲閃爍咁,就咁一眼望過去鬼分到,但用耐左你咪知係無咁傷眼
42c2
下年有32吋4k 240hz OLED MON
3000幾有4k144直接買算啦
我覺冇咩必要用住2k等
我自己因為份工係fully remote
所以有時放lunch or無野做果時會主mon(4k 144hz)開公司野
2k mon(2k 59hz)開COD/CDPR 2077黎玩(用緊4090)
放工先會轉番4k mon做main
已經係日日用, 但用落唔覺有太大分別

反而2K -> 4K個分別大啲
1440p唔打機唔洗考慮
睇1080p片冇點對點 睇4k片又出唔晒
打機gpu唔夠推4k先要考慮1440p
主mon有冇開144hz
Windows好似唔會幫你自動開
自膠 冇睇圖
我試過4K 較去59Hz同144Hz去比較
真係唔太覺打COD/CDPR有太大分別,
反而係用完4K mon(32inch)轉番落27inch 打機果時,
會覺得堆野細粒左好多(特別COD)
初頭會幾唔慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞