拍片攝影機推介

86 回覆
0 Like 13 Dislike
揸機個位潛落60米深嘅話gopro 咪唔夠做囉
「陣間佢潛到落60米下面你點拍」已經關顧緊佢揸gopro落唔到60米下面拍嘅問題
係咪我問得唔夠好?
ASUS Zenfone 10
+ ZenGimbal
你有手對焦,你拍咩片咁需要AF?
有AF 都可以唔中你想要嘅主體
DJI OSMO POCKET 3岩岩出
基本上任何non-drama嘅片都係AF>MF

AF唔中我想要嘅,篤mon轉focus point快過你扭
AF-C準撚過你收到f/11咁追
好明顯係啦,你擺到明寸佢60米唔夠深
GH5 2手,5000夠淨機未連鏡
5Dii/iii, 初代 A7連二手副廠吧啦
呢個最on9
GH5仲拉緊風箱既時侯
早好多年出既5Dii 一早拍過哈利波特
5D II 真係唔係好掂
衰撚過用iPhone
我自己係傾向Run and gun 紀錄片性質
基本上AF / MF 齊齊用
追焦都係手動多,人物走動,鏡頭語言或畫面構圖好多時唔能夠依靠AF
篤個MON 對焦好多機都做到,甚至GH4都做到

Anyways, Budget 5000蚊可能得二手GH5 / G9做得最好
Or 再退落去二手 GH4 / G7 / G8 等等,有多餘錢買下鏡頭,例如12-35mm / 12-60mm 等等,我覺得比買gopro 好

A7 / 5D II 嗰D都係影返相算啦
新手好多時都係有無知嘅自信覺得自己叻過機器
所謂嘅「最好」都只係講緊部機有幾好
部機好唔代表啱用同識用
咁嘅話,都係用電話練一練習會比較化算
iphone加支gimbal已經夠玩
Osmo pocket 3 好似唔錯
DJI Pocket 3 +1,個扭mon幾過癮
細細支隨身袋,拍拍下片俾部機個小朋友佢拍返自己轉頭都得,部機又識自己tracking
action/gopro你唔係mount上身影POV嘅話,就要加支棍手持,但支棍已經大過成部pocket...

除非成日要落水,否則落水時用電話+防水袋算啦
但都係冇得換電 拍一陣就冇電 仲要用耐左舊電廢埋
有快充,有續航手柄,叫做好咗啲嘅

不過啱啱睇咗個價,貴過上一代成千蚊
而家action 4全能套裝=pocket 3淨機=3千8
pocket 3全能再貴一千
咁sensor 都大好多
通常舊電用半年到就死死地 冇得換電真係最大問題
買多個電池手柄當換電
真係半年就打柴?仲想買部黎影下小朋友
Pocket 3電量可拍160mins,鳩up當佢300個cycle先死都可以拍800hr
半年你拍唔拍到800hr? 同埋半年死重有保架嘛,唔洗驚既

Gopro d電就真係一年就死喇,重會漲抆唔返出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞