如果老豆末期癌症 你又移民左 會唔會特登返去陪佢

873 回覆
3772 Like 1944 Dislike
好多都有嘅,但係你個role咁耐唔work都得,係咪其實你唔係咁必要呢?你要記住你係移民L嘅話,呢啲都係擔心嘅嘢
有啲似一念無明余文樂個細佬移咗民,屋企人嘅嘢外判俾醫護做就得
真愛國撚點會覺得外國好

反而可能扮病水佢返嚟
其實你係正常人
屋企人有咩事你都會返去睇佢
臨死想見下仔女最後一面都叫思想藍
戇撚鳩到
政治上腦都癲,想見親人一面思想藍?
希望你死嗰陣冇人理你,驚你俾誤會係藍
警察打人=唔撚講,不值一提
屌投錯,以為負皮係唔返
你話佢由細到大對你好好就話啫,只係區區因為阿爸又如何
佢真係臨死你先返去見最後一面啦,佢要你為咗自己放低一切返去咪又係自私,真係愛你就唔會要你返去
呢啲問人,不如問自己,探自己老豆都要掙扎,咁你已經可以當冇左呢啲親人,沒有對錯,你呢次唔返去,將來老左唔好後悔,你都要預左你既下一代都會咁對你,自己接受到就冇問題,仲有去到生死關頭仲講政治,唔好俾咁多籍口,你唔當佢係你老豆,就一路堅持,唔好心軟,唔係自己未來一定會不斷loop
如果你上半生都幫老豆還債而佢唔理屋企淨係去賭
老母一個撐起頭家捱到五勞七傷
我諗你未必會想滿足佢依個要求
我識人係咁
佢on9愛黨 你都揀左移民黎解決
其實同佢之間問題已經解決左

真係有必要去到最後一小段路都唔見
就睇佢除左政見問題外係點對你
其實都係決定埋呢次
因為你點嬲都好 人生唔會再遇到佢
咪是旦拎十幾日假番去囉
返去睇一睇就ok
要陪撚到佢死就咪撚搞
你又冇錯既,但用經濟學利益去度。。。。。,,,
之前我有親戚類似你個case
佢趁佢老豆仲有意識時返黎探佢
有傾過下以前啲恩恩怨怨
其實最後關係無修補到
但親戚話至少有講自己感受

佢stay左個幾星期就返番外國
而佢老豆都捱多3個月先死
佢無返香港出席喪事
因為都見左最後一面
在港親戚都知佢地關係差
所以叫佢唔洗返黎出席喪禮

其實返黎點都要返,係幾時返啫
你自問網上言論冇犯國安法,咪聖誕新年之類嘅節日返香港探下佢

你當年都已經決定咗移民,留老人家係香港,而家先走黎後悔?
好多末期話得幾個月 最後幾年先去 你諗諗
係 你英撚勇 但陪完一排發覺開始耐
到時佢話 唔係呀嘩 開始惡化先嚟走
你騎虎難下 閒閒哋又hold多你一年半載
親情呢啲本身就係情緒野黎
都睇你將呢份親情排到幾前
佢講得叫你返黎都係想佢自己臨終見下你嘅

始終末期都比較難預計
到醫生話佢唔得嘅時間你即刻book 機票又未必趕到
你返一次黎
問下醫生到底擴散成點
點樣醫 機會率幾多 通常到呢個時候仲有幾耐
應該好過連登仔係到留一句言就影響你決定
係我就算,人誰無過,我都做錯好多野,我會原諒
咁要睇你幾憎你老豆
我諗一般會返去陪 話曬都臨終
屌 差d揀左負皮 識唔識投票
個人認為樓主呢種 得兩個情況
A: 關係一直差 多年黎對佢死心 冇咩好傾

B: 關係複雜 心底有份親情喺到/知道佢錫你既 但做過好多傷害你既事 所以啖氣吞唔落

我估樓主係A B通常唔會情緒勒索你
如果B既話 返黎一個月囉 唔係為咗老豆
而係為咗你 唔好成世都有條刺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞