「小紅書玻璃心實錄」啲人一方面崇拜香港文化 一方面又極度自卑

21 回覆
6 Like 7 Dislike

原post並冇特登討論大陸人用「系」「甘」呢類字

只係遇到騙子 如果想呃香港人 用字唔好用「系」

乜嘢叫「也系」呀

最搞笑莫過於

啲大陸人唔係留意到原post係講騙子唔夠pro

而係瘋狂留言屌鳩我 點解唔可以用「系」

我返大陸講唔正國語 班木嘴都笑啦

基本上近乎全數對號入座 覺得我笑鳩佢哋用「系」字

瘋狂舉報

小紅薯要我遮曬原post字眼先可以再公開post

系系系 仲有班友日日留言系系系

真係慘
「他的名譽愈傳愈遠,愈久愈大,無數無數的人,都學他的榜樣,於是人人都成了一個差不多先生。──然而中國從此就成了一個懶人國了。」
因為「係」嘅簡體字係「系」
成個post都冇話禁止「系」字
不過如果同香港人打交道或者上香港論壇

系 字 就真係好容易出事
咁你應該要屌佢唔好用殘體
香港人喺小紅豬係特別弱勢

最慘係某粵語地區嘅人都唔幫你
佢哋覺得好自豪

番禺佬話 喺度?起度wor

btw呢個post寸緊騙子用字錯誤 成班人玻璃心湧入
騙案定咩黎
依排咁撚多
曲線証明某国人全撚部都係偷呃拐騙
應該收番錢
傻嘅都知騙子黎
大陸仔以為我喺度寸佢哋
用屌紅書就已經係支那人
支那人打支那字好正常
小紅書真係大陸傻閪集中地
又玻璃心又鍾意對號入座
成日淨係識話香港人有優越感
香港ip 係個邊就係原罪
仲話咩同胞喎
同你老味呀 明明佢地排擠香港人在先(眼見都有排擠廣東本地人,講廣東話嘅就排
由其是廣東以外個啲
唔知邊個有優越感啦真係
係喺閪
成班弱智 又迷戀香港文化 又成日黎香港打卡

恨做香港人恨到發燒

但人哋都係講香港用字都屌曬老母咁

btw個post本來都唔係寸大陸人
大陸人用大陸字好正常

問題呢度係香港 對應嘅人係港燦
屌 同呢班人講唔通架…
唔建議再覆佢地
怕降智
自卑到咩地步先要黎完香港又番到去係咁出post「避雷」踩香港人幾腳

仲有樣好on9嘅,佢地好鍾意黎完又話香港消費高,話香港人係比資本主義pua 然後一堆人瘋狂留言認同
白卡組織
佢哋反而覺得你哋班港燦懶係嘢咁
沒毛病
可以的
貼中国種評論
Blocked
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞