小紅書分享大陸考電單車 一天拿證 免試換香港牌

72 回覆
64 Like 5 Dislike
講就易,實際冇咁順利,多數冇人敢收你錢搞。
好好地你咁樣貼,即刻政策修改
冇 lu
Ching閱讀理解拎開咩
Pr 文黎
有無真嘅分享文先
你有睇內文?
第一句就話香港人有福了
黃屎堅持呀比d掙扎
如果正常係香港生活除咗等5年仲有邊個條件符合到?
一肥咗等10個月再考
有個FD已經考咗2次肥 3年都未搞掂
你自己都識講香港人有福啦 你自己諗下香港大陸邊面學車貴 係都要人畫出腸訓練下啦ching
唔使同啲盲撚嘈啦
以前就會...而家喇喎......
應該唔係
所以有可能係大陸專才拎左香港身份證再返大陸考牌
咁就成件事解釋到
香港人 慢慢排期吧
之前好似興泰國台灣考
之後返香港換就得
lm
係咪因為係殘體所以咁多盲撚
佢第一句咪寫左香港戶籍有中國車牌可以免試拎香港車牌
符合唔到

海外駕駛執照持有人在香港駕駛
3.1 申請免試簽發正式駕駛執照

符合以下其中一項規定 :
(i) 該執照最初是你在簽發國家(即係中國)或地方居住不少過六個月的期間內的任何一日簽發(證明文件包括有關護照以顯示出入境記錄或官方簽發的出入境證明,以及在當地學校的成績表,或受聘公司發給的聘用期間證明文件等);
(ii) 在緊接申請前已持有該認可國家(中國)或地方的執照不少於五年;或
(iii) 持有該執照簽發國家(中國)或地方的護照或同等的旅行證件。

btw樓上都on9 買都唔係買護照啦
你自己睇下邊個條件最易
不過「港澳同胞回乡证」由「广东省公安厅」签发
叫唔叫持有該執照簽發國家(中國)或地方的護照或同等的旅行證件。
符合申請『免試簽發』要求的申請人會獲發香港正式駕駛執照,他不須經過12個月的暫准駕駛期。
https://leekin.com.hk/index.php/other/c2hk

想知既巴打打去問見佢冇提乜撚野六個月定五年
我都開始搵緊邊個地方考
香港真係等到2046
強制都要考五次強烈建議你唔好揸車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞