HK no IT!原來渣打信用卡加唔到Samsung pay Google pay!

76 回覆
4 Like 28 Dislike
依賴一個電話,無電果時就Gg
我明白係方便

但我唔建議只用乜乜Pay而完全不帶實體卡出街

我最多會當佢係其中一個付款方法,而不是依賴佢

因為意外既野話唔埋
所以我會話「多餘」,即係非必要,無都無所謂,影響唔到既意思
其實實體卡都係褲袋拎出黎,拍一拍

對比乜乜Pay,先解鎖電話、拍一拍

我覺得速度上分別不大
用XX Pay碌完,可以即刻喺個app度睇到個消費記錄,噉都算多鳩餘?
淨係呢樣已經屌打所有實體卡啦
本身都有實體收據。

而家額外多左電話紀錄,仲唔係多餘?
嗰張嘢,丟咗就冇記錄,唔丟又要等個消費記錄喺eBanking度出咗先清理,麻鬼煩。

自從用咗XX Pay,碌完,喺app度見到個記錄,已經可以同商家講,話唔需要信用卡張單,唔使塞到成個銀包都係。

仲有其他好處,例如電話多數人一定帶埋出街,可以加N張卡入去用XX Pay,而唔使帶N張卡,係多餘?

有時張卡碌唔到,商家會叫你碌多次,又可以即刻喺XX Pay度睇到有冇被人double charge到,又係多餘?
所有All in one野本身就多餘

On9既人先會鍾意All in one

我會話聰明既人會避開All in one

八個字形容:

「一個意外,全部瓜柴」

聰明既人會分散風險。
但依家唔係講緊用pay 就唔帶卡出街喎
我照帶卡, 放係銀包。 方便就用電話, 電話有問題就拎返張卡出黎。

你講分散風險, 咁張卡爛左咪又係all in one 咁瓜柴
如果唔見左銀包咁點算

我部電話起碼要password unlock先用到 雖然可能有高科技野破解到

但銀包完全唔洗password都開到喎 我太嫲都識拎張卡出黎用喎
唔明你咩logic

你話電子支付唔見電話或者電話無電就用唔到,咁同樣道理你無帶信用卡又或者銀包唔見左一樣用唔到

用電子支付起碼每次都要biometric authenticate先過到, 但實體卡任何人拎住都可以碌

如果唔見電話可以remote wipe 左部機即時就已經消除左盗用既可能

點睇都係比實體卡安全D同方便D

你話要帶實體卡做後備就啱既, 但我而家出街9成時間已經無帶銀包
手機支付有回贈

一部機綁曬所有卡真係好方便

我銀包淨係得八仔同身份證

其他入曬電話
如果用乜乜Pay有額外回贈,我唔介意用

但如果回贈一樣,我會優先用實體版既卡
實體卡有風險

點知你比錢果陣有無人會影低你張卡D資料

有D網站係唔需要信用卡認證都用到
你拍卡,張卡係你手,你會畀人睇晒你張卡?
你出街食飯

平時點埋單
去櫃位埋單
正常你比卡點會叫你櫃位埋

一定係waiter過黎收卡

佢收左你張卡果下咪有風險
不嬲信唔過Waiter

自古以黎呢班低人工既Waiter最鍾意賣卡資料畀不法份子

所以我會走去櫃台畀錢
所以咪話你搞一大輪不如電子支付

邊間商戶邊張卡有優惠

你咪拎部電話出黎DO

你銀包又唔洗擺十幾張卡,厚到仆街

又唔洗擔心資料比人盜竊

好似我上次同個FD食放題

埋單七百幾

用電子支付有優惠平左一舊水

不知幾爽
如果乜乜Pay有額外回贈,我唔介意用佢。
連鎖個D而加好多時係拎部卡機去客個位到埋單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞