換樓問題

14 回覆
1 Like 5 Dislike
假設自住樓買入價為800萬,跌到700萬,輸100萬

想換三房,依家賣緊1000萬,如果幾年前可能要1200萬,當慳返200萬

咁樣一來一回我算唔算慳咗100萬?

我有冇諗漏咗野?
輸少當贏,都可以咁諗
有需要就換~
換樓洗費都用左500-600k 其實同當初分別不大
依家息口貴左
要比較埋你換樓前個plan同依家plan的variance
因為4,5年前plan,息口同依家都差成1%
如果一樣就無所謂
唔太明
唔算
蝕左買賣洗費
蝕左要屈就住兩房既人生
啱,但係個問係係你先買後攞定先賣後買

先賣後買你平左賣自住樓,又有無咁好牙力慢慢叫平人地個層買番呢?時間拖耐左隨時大市又升番啲,到時追唔追入好?08年太多人係咁鬥氣唔買返,一等就等咗10年

先買後賣既,你邊得嚟咁多錢?有能力直接買第二層就唔使諗蝕唔蝕呢個問題啦,直接將第一層樓放租strong hold到若干年後升返先賣
其實你已經講得啱。同埋依家換樓唔易,自住果層賣不出去根本行唔落去
假設舊個層樓係2019或前買
依家按息封頂應該都係3%左右

但如果依家換樓,新造按揭要4.125%
即係要供多成1%息

你計下數就見到成條利息數會大左好多

呢個成本都唔少野,尤其做高成數按揭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞